latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:44 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Белгија за оснивање "европске ЦИА"

Белгија је позвала на оснивање Европске обавјештајне агенције ради борбе против пријетње од џихадистичког насиља након терористичких напада у Паризу.
ЦИА (илустрација) -
ЦИА (илустрација)

Белгијски премијер Шарл Мишел рекао је за француску радио станицу РТЛ да се веома брзо мора оформити Европска обавјештајна агенција по узору на америчку Централну обавјештајну агенцију како би се обрађивале информације о сумњивим екстремистима и откривали они са непријатељским намјерама.

Овај позив долази након терористичких напада у Паризу које је извршила екстремистичка ћелија, која је дјеловала из Белгије чиме је указано на неуспјех у размјени информација између неколико европских обавјештајних агенција.

Мишел је упозорио да је један од највећих проблема са којим се суочавају безбједносне службе то што се информације размјењују само између земаља и нема протокола за ширу сарадњу.

"Ако би обавјештајне службе могле без грешке да размјењују информације онда више не би било ни напада", нагласио је белгијски премијер.

Крајем прошле седмице, европски комесар за унутрашња питања Димитрис Аврамопулос, такође је позвао на оснивање паневропске обавјештајне агенције, али је Мишел признао да ће бити тешко спровести идеју у дјело.

Он је напоменуо да је, упркос нападима у Паризу у којима је погинуло 130 људи, француски министар унутрашњих послова "опрезно реаговао на приједлог".

Ни Њемачка није скривала скепсу према могућности оснивања европске ЦИА.

"Не би требали трошити енергију на европску обавјештајну агенцију, већ би требало да се концентришемо на побољшање размјене информација посредством постојећих институција", рекао је њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер.