latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:05 ⇒ 21:38 | Аутор: Index.hr

На руској граници заустављено око 1.250 турских камиона

Око 1.250 камиона са турском робом нагомилало се на руској граници чекајући дозволу за прелаз границе, потврдио је представник шпедитера.

Шест дана након што је Турска срушила руски борбени авион што је први такав инцидент од Хладног рата, позиви за смиривањем стања увелико пролазе незапажено. Анкара одбија да се извини, а Русија одговара санкцијама.

"Русија већ четири дана не дозвољава турским камионима улазак у земљу или транзитни пролаз", казао је Фатих Сенер из турског Међународног шпедицијског удружења.

"Осим што камиони чекају на граничним прелазима, Русија не дозвољава камионима који су ушли у земљу да искрцају терет на царини. Ради се о углавном румунским и бугарским камионима с турском робом, али и камионима из Казахстана и Молдавије", додао је.

Камиони су блокирани и у Украјини и Грузији, јер су сада изложени много темељитијим контролама. Економска штета од застоја камиона са турском робом од сриједе је скоро 60.000 долара. Сенер додаје да сада 100 камиона који су блокирани на руској граници тражи алтернативне правце.