latinica  ћирилица
30/11/2015 |  17:20 ⇒ 17:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Истрага о убиству два војника ОСБиХ- без резултата

Министарство одбране БиХ још није добило никакву потврдну информацију када је ријеч о истрази о убиству два припадника Оружаних снага БиХ у Рајловцу, рекла је данас министарка Марина Пендеш.

Она је на конференцији за новинаре поводом 1. децембра - Дана Оружаних снага БиХ рекла да ће упутити одређеним безбједносним институцијама захтјев за информације како би видјела докле су стигли и шта су предузели.

Министарка је навела да из тог министарства не могу детаљније коментарисати убиство два припадника ОС БиХ, у Рајловцу 18. новембра, као ни напад на генерала Анту Јелача у тунелу Салаковац, 20. новембра, док истражни органи БиХ не заврше свој посао.

- Тероризам је опште зло и он је проблем, не само у БиХ, него и широм свијета, а адекватни одговор на било какве терористичке и друге нападе не може бити само из дјелокруга рада Министарства одбране БиХ и ОС БиХ, него из свих институција БиХ - рекла је Пендешева.

Тероризам је нешто са чим се сви морамо суочити, јер је тероризам општа претња БиХ и да он нема ни вјеру ни нацију.

На питање да ли је то министарство размишљало о формирању посебне јединице за брзо дјеловање због терористички пријетњи, али и убиства војника, Пендешева је нагласила да очекује да ће се до краја сљедећег месеца у Предсједништву БиХ усвојити документ преглед одбране који би, како је рекла, требало да да одговор на ово питање.

- Прије тога с обзиром на то да је наш врховни заповједник Предсједништво, али да и ПС БиХ има своју улогу, ми о томе не можемо сами одлучити, али то ћемо предложити кад се усвоји преглед одбране, а везано за измјену формације ОС БиХ обзиром на претње с којима смо суочени - рекла је Пендешева, и додала, да је обавеза свих да се потруде да сигурност буде на што вишем нивоу.