latinica  ћирилица
30/11/2015 |  15:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Комерсант: Београд све теже балансира између Русије и ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић сматра да је учлањење Србије у ЕУ најважнији циљ земље, при чему рачуна на то да ће очувати привилеговане односе са Русијом, пише данас "Комерсант", оцјењујући да је Београду све теже да балансира између Русије и Уније.

Како пише московски лист, Брисел ће све више инсистирати на томе да Београд усагласи са ЕУ своју спољну политку, укључујући питање прикључивања санкцијама против Русије.

"Од непријатног избора Србија може да се спасе само у случају помирења Русије и ЕУ, али оно није на видику", пише "Комерсант".

Формална одлука о почетку преговора између Србије и ЕУ треба да буде донијета на самиту ЕУ средином децембра, а премијер Србије је прије неколико дана изјавио да 14. децембра иде у Брисел када ће бити отворена прва два преговарачка поглавља.

Увјереност премијера може се објаснити тиме што је Београд добио зелено свјетло за почетак те процедуре од кључног члана ЕУ - Њемачке, наводи лист.

"Комерсант" подсјећа да је шеф Одбора за европска питања Бундестага Гинтер Крихбаум изјавио да је "мјесто Србије у Европи" и да је Србија заслужила дугоочекивани позив и то захваљујћи нормализацији односа са Приштином (споразумом од 25. августа) и помирењем са БиХ (историјска посјета Вучића Сребреници у јулу).

Аналитичари и експерти у Србији сматрају да ће притисак на Београд како би се опредијелио између Русије и ЕУ само расти.

"Београд из Русије већ добија сигнале (за сада незваничне, али потпуно јасне) да Србија не треба да иде у ЕУ која преживљава кризу и не може да јој осигура безбједност. Играјући на карту православља и пансловенства Србији нуде да се оријентише на Евроазијски савез", рекао је за "Комерасант" спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић.