latinica  ћирилица
30/11/2015 |  13:47 | Аутор: РТРС

Консултације о радној верзији закона о раду

У згради Владе Републике Српске почеле су консултације ресорног министарства са социјалним партнерима о радној верзији Закона о раду.
Консултације о Закону о раду - Фото: СРНА
Консултације о Закону о радуФото: СРНА

На састанак су стигли и представници Савеза синдиката. Претходно су на консултацијама били представници послодаваца.

Њихова, и оцјена ресорног министра Миленка Савановића, јесте да су данашње консултације биле конструктивне. У наредном периоду требало би да буду разматране њихове примједбе које су изнијели на радну верзију Закона о раду.

Главна замјерка послодаваца односила се на ставке које су унесене у закон, а које су до сада биле регулисане Колективним уговором.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Драгутин Шкребић рекао је да је Унија доставила Влади Српске примједбе на радну верзију новог закона о раду. Он је навео да Унија тражи од Владе да се на неки начин опредијели на који начин ће радити, јер ако ће потписивати колективни уговор, у том случају нема потребе да се неке одредбе колективног уговора преписују у закон, као што су минули рад и регрес.

- Министарство ће наредних дана заједно са стручним људима Уније удружења послодаваца анализирати њихове примједбе и отклонити неке техничке недостатке у понуђеном радном тексту овог материјала, рекао је Савановић и навео да ће ресорно министарство наставити сарадњу са Унијом удружења послодаваца Републике Српске и Савезом синдиката како би дошли до доброг законског рјешења које ће бити прихватљиво и афирмативно за послодавце, раднике, синдикат и Владу.