latinica  ћирилица
30/11/2015 |  13:33 | Аутор: sputniknews.com

Давутоглу: Турска жели дијалог, али се неће извињавати Русији

Турска је спремна за дијалог са Русијом како би се избјегла даља ескалација сукоба, али не намјерава да се извињава због инцидента са руским авионом Су-24, изјавио је турски премијер Ахмет Давутоглу.
Давутоглу и Столтенберг - Фото: Beta/AP
Давутоглу и СтолтенбергФото: Beta/AP

Он је рекао да Турска жели добросусједске односе са Русијом, као и са свим другим партнерима који се боре против терористичке организације Исламска држава.

„Спремни смо да предамо све информације о ’ненамјерном’ обарању руског авиона којима располажемо“, рекао је Давутоглу уочи састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Турски премијер је истекао да је Анкара спремна за дијалог на свим нивоима како би се у будућности избјегли инциденти попут овог са руским авионом.

Истовремено, рекао је Давутоглу, Анкара се нада да ће Москва преиспитати најављене мјере према Турској након трагедије са бомбардером Су-24 и додао да Турска на те мјере неће одговарати санкцијама.

Претходно је турски премијер изјавио да разумије реакцију руских грађана због смрти пилота Су-24 који је оборен прије недјељу дана у Сирији, али је замолио да се узме у обзир и забринутост Анкаре када је у питању безбједност турских граница.

„Ми разумијемо Русију кад је ријеч о смрти руског пилота, али и Русија мора да разумије пажњу коју ми посвећујемо безбједности наше границе са Сиријом, будући да је то питање националне безбједности. Ми ћемо да наставимо да показујемо нашу преданост очувању границе са Сиријом, која није усмјерена искључиво против Русије“, рекао је Давутоглу.

Он сматра да питање обарања руског авиона треба ријешити рационално.

„Ову кризу је могуће ријешити уколико и Турска и Русија проблему приступе хладних глава и разумно. Надам се да ће се у наредном периоду напетости смирити. Умјесто тврдих изјава треба се усредсредити на дијалог“, рекао је турски премијер.