latinica  ћирилица
30/11/2015 |  13:24 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Николић: Неопходан међународни договор зарад будућности

Предсједник Србије Томислав Николић вјерује да ће на међународном самиту у Паризу бити постигнут универзалан међународни споразум који ће мобилисати све државе чланице у борби против климатских промјена.

"Дефинисане акције и мере морају бити јасне, ефикасне и праведне, утврђене правно обавезујућим међународним договором", истакао је Николић обраћајући се учесницима Оквирне конвенције УН о климатским промјенама у Паризу.

Осврћући се на недавне немиле догађаје у Паризу, Николић је рекао да екстремизам представља једну од највећих пријетњи свима и захтијева глобални одговор, као и тема о којој ће данас бити ријечи.

"Важно је да бринемо о нашој заједничкој и недељивој планети, нашој јединој кући и да је сачувамо од сваке претње - и од екстремиста, али и од глобалних климатских промена. Оне нису само питање нашег опстанка и будућности, ми те промене живимо и у овом дану. Оне су део наше садашњости и стварности", поручио је Николић.

Према његовим ријечима, потребно је да се покуша пронаћи рјешење како би се зауставили или макар ублажили негативни трендови /глобално загријавање, подизање нивоа мора/ како бисмо избјегли да будућим генерацијама оставимо свијет који би био незамисливо другачији и опаснији.

"Процене су показале да су само у Србији штете изазване екстремним климатским и временским ћудима од 2000. године износиле преко пет милијарди евра", рекао је Николић.

Он је навео да су прошлогодишње катастрофалне поплаве, незабиљежених размјера у протеклих 120 година, угрозиле животе, здравље и имовину више од 1,6 милиона људи.

"Материјални губици од око 1,7 милијарди евра довели су до тога да више од 125.000 становника преко ноћи буде доведено на ивицу сиромаштва", рекао је Николић.

Он истиче да је Србија у јуну доставила своје планове за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште, чиме се сврстала у првих десет земаља у свијета и прву у региону која је званично доставила план намјераване националне контрибуције.

"За Србију као земљу у развоју, која тежи чланству у ЕУ и ради на хармонизацији домаћег законодавства са европским тековинама, од изузетног је значаја техничка, технолошка и финансијска подршка међународне заједнице у јачању капацитета, трансферу технологија и преношењу знања и искустава", рекао је Николић.

Уколико помогну земљама у развоју, каже Николић, развијене земље ће помоћи и себи, јер климатске промјене не знају за границе, ни за богате и сиромашне.