latinica  ћирилица
30/11/2015 |  13:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачки медији: Споразум ЕУ и Турске споран

Договор Европске уније и Турске, који планира пријем Турске у Шенгенску зону годину дана прије него што је планирано, као и новчану донацију од три милијарде евра уколико се та земља обавеже да ће смањити транзит избјеглица према Европи, њемачки медији данас су оцијенили спорним.

Уколико Анкара испуни све потребне услове који планирају прихватање потражиоца азила чији су захтјеви одбијени у ЕУ, енергичније поступање према кријумчарима као и бољу жаштиту својих поморских граница, ЕУ ће поново покренути преговоре о уласку Турске у ЕУ, преноси Дојче веле.

Већина њемачких медија такође се бавила том темом.

Лист "Ноје оснабрикер цајтунг" пише да је ЕУ спремна да плати високу цијену како би зауставила прилив избјеглица преко Турске и Балканске руте.

Према оцјени тог листа, уступци показују колико је "енормно јака позиција турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана."

"Ердоган и због стратешког положаја своје НАТО земље између Европе и Азије може да искамчи много за своје сународнике", констатује "Ноје оснабрикер цајтунг".

Коментатор листа Бадише цајтунг сматра да би састанак турског премијера Ахмета Давутоглуа са европским шефовима држава могао да уђе у историју као "самит лажљивости".

"Предсједник Савјета ЕУ Доналд Туск рекао је да циљ састанка није био да се балканска европска граница помјери до Турске. Али баш то је био циљ. Предсједник Ердоган је послао Давутоглуа на самит како би својим људима демонстрирао да може да бомбардује Курде, обара руске авионе и гуши слободу мишљења, а да при томе не мора да страхује ни од каквих посљедица из ЕУ", наводи лист.

Дневник "Нојес дојчланд" наглашава да су "Турци у Бриселу недвосмислено запријетили људском маневарском масом - и у томе су успјели".

Лист оцјеењује да је премијер Давутоглу "бриселску пијацу напустио задовољан".

"Премијер Давутоглу је у коферу понио обећање да ће добити неколико милијарди евра, званично - за помоћ избјеглицама. За предсједника Ердогана је још важнија политичка добит - укидање виза ЕУ за грађане Турске је сада доста ближе него што је било".

"Франкфуртер алгемајне цајтунг" констатује:

"Директно укључивање Русије у рат у Сирији на страни Асада било је и директно уперено против Турске. Ердоган не би био Ердоган када би се у тој ситуацији сакрио пред ЕУ у мишју рупу".

Лист оцјењује да је предсједник Ердоган "употребио сиријске ратне избјеглице као оружје како би уцјенио Запад и прије свега Њемачку". Коментатор листа сматра да је "ЕУ капитулирала пред једним све ауторитарнијим играчем коме и на унуташњеполитичком плану сваки циљ оправдава средства".

"Мителдојче цајтунг" пише да је "предсједник Ердоган био изгубио потенцијал за уцјењивање".

"Откако се посвађао са Русијом због обореног авиона, његова земља мора да се бори не само за углед због посљедица тешке политичке грешке, већ и са драстичним посљедицама економских санкција", наводи лист.

"Мителдојче цајтунг" такође оцјењује да понуда из Брисела има велику важност зато што "Анкара сада не може да пословима са Русијом надокнади оно што јој ускраћује Европска унија".

"Анкара ће морати да изађе на крај са више милиона ратних избјеглица, али неће морати сама да сноси одговарајуће трошкове. А добила је и европску перспективу", пише "Мителдојче цајтунг".