latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:39 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Приштина: Сједница парламента уз јако полицијско обезбјеђење

У Приштини је почела сједница Скупштине самопроглашеног Косова без присуства опозиционих посланика из реда Алијансе за будућност Косова, "Самоопредјељења" и Грађанске иницијативе НИСМА, те уз јако полицијско обезбјеђење које чине и припадници антитерористичке јединице.
Приштина: Сузавац и бибер спреј у скупштини - Фото: AP
Приштина: Сузавац и бибер спреј у скупштиниФото: AP

У парламенту је, непосредно пред почетак засједања, поново активирана димна бомба упркос јаком полицијском обезбјеђењу.

У сали су тренутно посланици Демократског савеза Косова Исе Мустафе, Демократске партије Косова Хашима Тачија и посланици из реда мањинских заједница. Засједању присуствују и српски посланици.

Полиција је, по налогу предсједника парламента Кадрија Весељија, забранила опозиционим посланицима да уђу у салу.

У међувремену је полиција потврдила да је ухапшен посланик радикалног покрета "Самоопредјељење" Фисник Исмаиљи и да је спроведен код истражног судије.

Полиција је навела да се сумња да су јутрос у скупштинској сали димну бомбу активирали посланици Исмаиљ Куртеши из "Самоопредјељења" и Хаџи Шаља из НИСМА.

Опозиција је раније најавила да ће употријебити сва расположива средства да би спријечила засједање парламента све док не буду повучени потписи са бриселског споразума о формирању заједнице српских општина, као и Споразума о демаркацији са Црном Гором.