latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:38 | Аутор: СРНА

Поповић: Народна скупштина да донесе план рада на основу заједничке изјаве

Народна скупштина Републике Српске би, на основу заједничке изјаве представника највећих политичких партија из Српске, требало да донесе план рада за спречавање догађаја попут одлуке Уставног суда БиХ да прогласи неуставним 9. јануар као Дан Републике, сматра војно-политички аналитичар Гостимир Поповић.
Гостимир Поповић (фото: facebook.com) -
Гостимир Поповић (фото: facebook.com)

Поповић је уоцијенио да је заједничка изјава веома добар потез представника политичких партија и институција из Српске, те подлога на основу које институције могу одмах почети да ђелују ради њене операционализације.

"Најновија одлука Уставног суда БиХ показала је да је Српској неопходно јединство и да треба припремити акције како се такве одлуке не би могле спроводити. Једино чему се треба надати јесте да заједничка изјава, као и одлуке које би на основу ње требало да буду донесене, неће трајати само 120 дана, већ бар неколико десетина година", рекао је Поповић.

Он сматра да је важно да заједничка изјава буде стављена на увид јавности и да је потпишу и појединци у Републици Српској, додајући да је сигуран да би било на стотине хиљада потписа, па би то била једна врста предреферендума о тој теми.

Поповић је нагласио да је Уставни суд БиХ као категорија потпуно ван било које теоретске одреднице једне овакве институције и да представља средство за притисак на Републику Српску, односно инструмент "сарајевске политичке чаршије која тиме жели дати неку врсту легитимитета којег уопште нема".

"Сви ти странци који у Уставном суду БиХ дижу руку и учествују у доношењу одлука не желе да уђу у суштину, него раде оно што им се каже у Сарајеву, а то је отприлике продужена рука линије САД - Анкара - Сарајево и усмјерена према Српској", навео је Поповић.

Званичници из Републике Српске потписали су јуче заједничку изјаву, сагласивши се да Народна скупштина Српске треба да расписише референдум на коме би се народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике 9. јануара.

У изјави се наводи да ће Српска наставити да слави 9. јануар као Дан Републике, као и да ће бити рађено на доношењу закона о Уставном суду БиХ из чијег састава би били елиминисани странци.

Изјаву су потписали лидер СНСД-а Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Српске Младен Иванић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, предсједавајући Дома народа у парламенту БиХ Огњен Тадић, те лидери СДС-а Младен Босић, ПДП-а Бранислав Бореновић, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић и НДП-а Драган Чавић.