latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:32 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Шолаја: Очекивано јединство политичких представника

Политички аналитичар Милош Шолаја изјавио је да је због одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске било очекивано јединство политичких представника из Српске, које је исказано потписивањем заједничке изјаве.
Милош Шолаја (фото: rs.n1info.com) -
Милош Шолаја (фото: rs.n1info.com)

"Уставни суд БиХ упустио се у авантуру у тренутку када се очекивало да ће двије различите политике у Српској моћи да буду на неки начин искоришћене. Међутим, то није успјело, јер је идентификација са Републиком Српском свих политичких чинилаца велика, што је потврђено јуче", рекао је Шолаја.

Он је истакао да је одлука Устаног суда БиХ, којом се поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ, највећи ударац у постојећу БиХ.

"Дотакнута је суштина начина настанка и унутрашње интеграције БиХ, која је предвиђена Дејтонским споразумом. У Републици Српској не постоји нико ко би био сагласан са оваквом одлуком Уставног суда БиХ", додао је Шолаја.

Он је оцијенио да ће са праксом, коју је је доношењем посљедње одлуке примјенио Уставни суд БиХ, БиХ као сложен систем тешко имати било какву шансу.

Званичници из Републике Српске потписали су јуче заједничку изјаву у којој се наводи да ће Српска наставити да слави 9. јануар као Дан Републике, као и да ће бити рађено на доношењу закона о Уставном суду БиХ из чијег састава би били елиминисани странци.

Одлука Уставног суда БиХ од 26. новембра, којом се поједине одредбе Закона о празницима Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ, како се наводи, неприхватљив је политички акт чији је циљ негација легалитета и легитимитета Српске и уставноправног поретка БиХ установљеног Дејтонским споразумом и као таква се не може примијенити и тражи се њено поништавање.