latinica  ћирилица
30/11/2015 |  11:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Церар: Без нове жице на спорном подручју са Хрватском

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да његова земља више неће на могућим гранично спорним мјестима са Хрватском постављати жичану ограду, како не би изазивала додатне граничне напетости у односима између двије земље.
Миро Церар - Фото: архив
Миро ЦерарФото: архив

- На свим тачкама које би могле да буду спорне у смислу дефинисања границе нећемо постављати жичане препреке, како не бисмо изазвали граничне напетости или спорове, рекао је Церар за агенцију СТА након синоћњег сусрета са премијером Хрватске Зораном Милановићем на самиту ЕУ у Бриселу, додавши да је то обећао хрватском премијеру.

Одговарајући на питање о протестним нотама којима је Хрватска упозорила да је словеначка бодљикава жица на неким мјестима постављена на хрватској територији и захтјева да се она уклони, Церар је рекао да се убудуће жичане препреке неће постављати на спорним мјестима, пренијела је агенција Хина.

Он је додао да би на мјестима гдје је граница спорна, умјесто жичане ограде, могла бити постављена нека друга врста препреке за онемогућавање илегалних миграција.

Словеначки премијер није, међутим, ништа рекао о томе шта ће бити са већ подигнутом жичаном оградом на спорним граничним мјестима, због чега је Хрватска и протестовала.

Милановић је изјавио јуче да је увјерен да ће Словенија уклонити ограду са заједничке границе са Хрватском.

- Биће уклоњена", рекао је Милановић новинарима у Бриселу, а на питање када ће се то догодити, само је одговорио: Полако.

- Ми уредно шаљемо протестне ноте. Сада ћу о томе да разговарам са премијером Миром Цераром, казао је Милановић у Бриселу.

На питање зашто се Словенија оглушује на те протестне ноте, Милановић је одговорио да "вјероватно покушава нешто да ушићари".