latinica  ћирилица
30/11/2015 |  10:51 ⇒ 14:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Самит у Паризу: Минут ћутања у част жртава напада (ВИДЕО)

Свјетски лидери који су се окупили на великој међународној конференцији о клими у Паризу одржали су минут ћутања одајући пошту људима који су убијени у недавним нападима у француској престоници, али и у Бејруту, Багдаду, Тунису и Малију.
Оланд на самиту о клими (фото: Twitter @COP21en) -
Оланд на самиту о клими (фото: Twitter @COP21en)

Генерални секретар УН Бан Ки-мун објавио је минут ћутања отварајући двонедјељни самит у Паризу, чија је сврха постизање дугорочног међународног споразума како би се успорило глобално загријевање, преноси АП.

Он је позвао свјетске лидере на самиту о климатским промјенама у Паризу да убрзају акцију против опасног раста температуре. Бан Ки-мун је рекао да су обећања преко 180 држава да ће смањити емисије угљен-диоксида добар почетак, али да то није довољно да се глобално загријавање задржи на нивоу до два степена Целзијусова.

Научници кажу да се то мора постићи да би се спријечиле најтеже посљедице.

Борба против тероризма и глобално загријавање блиско су повезани, рекао је француски предсједник Франсоа Оланд.

Оланд је додао да сваки споразум којим се покушава задржати даље повећање глобалне температуре на два степена Целзијусова мора да буде "универзалан, диференциран и обавезујући" те да богатије земље морају да допринесу више од сиромашних.

"Не могу да одвојим борбу против тероризма од борбе против глобалног загријавања", рекао је Оланд на отварању самита свјетских лидера у Паризу о климатским промјенама, двије седмице након напада исламских милитаната у француској пријестоници.

Он је додао да данас постоје два глобална изазова са којима се свијет мора суочити. "Ми морамо својој дјеци оставити више од свијета ослобођеног од тероризма, ми њима, такође, дугујемо планету заштићену од катастрофа", рекао је Оланд.

Истакао је да је у питању свјетски мир.

Председник САД Барак Обама назвао је конференцију Уједињених нација о клими у Паризу "чином пркоса" свјетске заједнице. Он је истакао да су свјетски лидери стигли у престоницу Француске на самит о клими како би показали одлучност и похвалио Парижане што су инсистирали на томе да се конференција одржи упркос нападима у којима је 13. новембра погинуло 130 људи, пренијела је агенција АП.

Амерички предсједник је рекао да то представља доказ да ништа неће одвратити свијет од тога да изгради будућност за своју дјецу. Поред тога, он је додао да нема бољег одговора онима који желе да сруше свијет него да се предузму најодлучнији напори да се тај свијет спасе.

Напори Русије успорили су глобално загријавање у претходних годину дана, рекао је руски предсједник Владимир Путин на конференцији УН о климатским промјенама.

Организатори су жељели да конференција отпочне на високом нивоу у нади да ће се тиме пружити подстицај снажном споразуму, а како наводе, очекује се присуство 151 светског лидера.

Неки лидери су обишли мјеста у Паризу на којима су 13. новембра изведени погубни терористички напади, а амерички предсједник Барак Обама је положио цвијеће у концертној дворани "Батаклан" гдје је убијено на десетине људи.

Конференцију је отвореном прогласио перуански министар заштите животне средине Мануел Пулгар Видал, који је био домаћин прошлогодишњег самита УН-а о клими, одржаној у перуанској престоници Лими, пренијела је агенција АП.

Пулгар је том приликом изјавио да би договор свјетских лидера показао да државе свијета могу да сарађују у борби против климатских промјена једнако као и у борби против тероризма.

Глобални климатски самит COP21 у организацији Уједињених нација почео је у Паризу, а на њему је најављено учешће 147 предсједника држава и влада, што га чини највећим скупом на највишем нивоу икад одржаном изван УН.

Циљ самита је постизање глобалног споразума о ограничењу загријевања планете.

Самит се одржава уз велике мјере обезбјеђења.

Учесници самита су у Паризу најавили да ће сачинити историјски договор како би се избјегло катастрофално глобално отопљавање климе, а француски министар спољних послова Лоран Фабијус апеловао је на све учеснике преговора да дјелују хитно и буду спремни на компромис.

Предсједник Србије Томислав Николић обратиће се данас учесницима Самита.

На самиту ће, поред њега, учествовати и предсједник Француске Франсоа Оланд, предсједник Руске федерације Владимир Путин, предсједник САД Барак Обама, лидери Кине Си Ђипинг, и Велике Британије Дејвид Камерон, њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Николић ће се сусрести са шефовима држава на маргинама конференције и, између осталог, нагласити да је Србија атрактиван и пожељан партнер који има бројне компаративне предности за развој политичке, економске, културне и сваке друге сарадње, саопштила је Прес служба предсједника Србије.