latinica  ћирилица
30/11/2015 |  09:55 | Аутор: СРНА

Биљана Плавшић: Српски представници да бојкотују институције БиХ

Некадашња предсједница Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је да би за очување интереса Српске најбоље било да српски представници у Сарајеву бојкотују рад заједничких институција због одлуке Уставног суда БиХ да се 9. јануара не може прослављати као Дан Републике Српске.
Биљана Плавшић - Фото: AFP
Биљана ПлавшићФото: AFP

Плавшићева сматра да је одлука Уставног суда БиХ страшна и скандалозна, те да свако продубљивање сукоба између власти и опозиције у Српској једино иде "на воду" бошњачким политичарима и лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу.

"Зар један Бакир Изетбеговић треба нама Србима да одређује како ћемо прослављати Дан Републике Српске?! То је потпуно наопако!", изјавила је Плавшићева за "Прес Република Српска".

Она је подсјетила да је ту одлуку поздравио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је дан уочи напада /припадника такозване Армије БиХ/ на Озрен поздрављао муџахедине и пружао им моралну подршку за напад на српска села.

"Можете га /Бакира/ видјети у оном фамозном филму, гдје његов отац /Алија Изетбеговић/ долази међу муџахедине и поздравља их са `Алаху екбер`. Сви су одјевени у маскирне униформе, па и сам Алија. Једини човјек који је на том снимку био у цивилном одјелу и носио бијелу кошуљу јесте Бакир Изетбеговић", рекла је Плавшићева.

Према њеним ријечима, Уставни суд БиХ потпуно је накарадан и није установљен Дејтонским мировним споразумом, већ је успостављен да би се стално подстицало сјеме раздора и држале тензије.

"Дејтонски споразум је протеклих година намјерно мијењан на штету Српске. Када сам одлазила са функције предсједника Републике Српске стање је било неупоредиво боље него данас", нагласила је Плавшићева.

Она је навела да када је ријеч о оваквим стварима нема више странака.

"Нема више власти и опозиције, већ постоји само Република Српска и њен народ", поручила је Плавшићева.