latinica  ћирилица
30/11/2015 |  08:57 ⇒ 10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Глобални самит о клими COP21 данас у Паризу

Глобални климатски самит COP21 у организацији Уједињених нација биће одржан данас у Паризу.
Конференција о климатским промјенама (фото: Twitter) -
Конференција о климатским промјенама (фото: Twitter)

На њему је најављено учешће 147 предсједника држава и влада, што га чини највећим скупом на највишем нивоу икад одржаном изван УН.

Циљ самита је постизање глобалног споразума о ограничењу загријевања планете.

Учесници самита су у Паризу најавили да ће сачинити историјски договор како би се избјегло катастрофално глобално отопљавање климе, а француски министар спољних послова Лоран Фабијус апеловао је на све учеснике преговора да дјелују хитно и буду спремни на компромис, преноси АФП.

"Морамо да одлучимо како ћемо живјети заједно на овој планети", рекао је Фабијус у обраћању дипломатама.

На самиту ће, поред предсједника Француске Франсоа Оланда, учествовати и предсједник Руске Федерације Владимир Путин, предсједник САД Барак Обама, лидери Кине Си Ђипинг, и Велике Британије Дејвид Камерон, њемачка канцеларка Ангела Меркел.

"Оно што чини овај скуп другачијим је то што је већ више од 180 нација поднијело планове о смањењу штетних емисија које изазивају климатске промјене", навео је на свом Фејсбук профилу предсједник САД Барак Обама уочи пута на самит у Паризу.

"Америчко лидерство помаже у вођењу тог напретка", додао је Обама.

Предсједник Србије Томислав Николић боравиће данас у Паризу, гдје ће учествовати на самиту и разговарати са колегама из многих земаља свијета, саопштила је Прес служба предсједника Републике.

Николићу је указано посебно поштовање, јер ће имати ријетку прилику да се обрати лидерима највећих и најутицајних земаља - предсједнику Француске Франсоа Оланду, предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину, предсједнику Кине Си Ђипингу, предсједнику САД Бараку Обами, премијеру Велике Британије Дејвиду Камерону и њемачкој канцеларки Ангели Меркел, наводи се у саопштењу.

Предсједник Србије ће се сусрести са шефовима држава на маргинама конференције и, између осталог, нагласити да је Србија атрактиван и пожељан партнер који има бројне компаративне предности за развој политичке, економске, културне и сваке друге сарадње.