latinica  ћирилица
30/11/2015 |  08:51 ⇒ 08:56 | Аутор: Б92

Да ли ће и Британија кренути на ИД

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон нада се да ће већ у сриједу добити сагласност парламента за учешћ́е те земље у војној операцији у Сирији.

-Дејвид Камерон ћее наложити да Краљевско ваздухопловство почне да изводи прецизне ударе са циљем да "обезглави" ИД у Сирији, ако посланици ове недјеље буду подржали ширење операције, пише лист "Сандеј тајмс".

Према подацима “Сандеј тајмса“, премијер је већ наредио командантима ваздухопловних снага да буду приправни за ваздушне ударе како би ликвидирали кључне фигуре ИД, укључујући одговорне за недавне терористичке нападе у Паризу и оне који планирају сличне акције у Британији.

- Први удари Ваздухопловства, који се очекују већ сљедеће седмице биће усмјерени на штабове ИД у Раки, како би се "одсјекла змијска глава" терористичке организације, наводи лист.

Највећи дио викенда министри иностраних послова и одбране Велике Британије проводе у разговорима с посланицима Лабуристичке партије, у нади да ће добити подршку за војну операцију у Сирији.

Лидер лабуриста Џереми Корбин раније је изјавио да ће гласати против ваздушних напада у Сирији, али чланови његове партије нису у обавези да се изјасне на исти начин.

Датум гласања за сада није објављен, а шеф британске дипломатије Филип Хамонд је рекао да влада хоцће да да времена парламенту да донесе одлуку.

Велика Британија у овом тренутку учествује у војној операцији против ИД у Ираку, али не и у Сирији.