latinica  ћирилица
30/11/2015 |  08:24 | Аутор: СРНА

Мраз у нижим, поледица у вишим предјелима

У Републици Српској и Федерацији БиХ јутрос је неопходан опрез при вожњи због мраза у нижим и мјестимичне поледице у вишим крајевима, као и мјестимично смањене видљивости на дионицама у котлинама и дуж ријечних токова, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Мраз - Фото: РТРС
МразФото: РТРС

Опрез је неопходан и у усјецима и поред камених косина, због одрона.

У већем дијелу Републике Српске застоја и посебних ограничења нема, осим на дионицама гдје су у току радови.

Због изградње обилазнице на магистралном путу М-16, дионица Карановац - Црна Ријека у мјесту Бочац, саобраћа се наизмјенично, лијевом траком гледано из правца Карановца, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На истом магистралном путу на дионици Црна Ријека - Угар у току је санација коловоза, због чега су могуће повремене обуставе саобраћаја.

На локалитету ХЕ "Бочац два", на истом магистралном путу, продужени су радови минирања терена, због чега су у току дана актуелне обуставе саобраћаја од 12.00 до 13.30 часова, сваким даном, осим недјеље.

Продужена је реконструкција и санација водоводне и канализационе мреже на дионици магистралног пута Челинац - Котор Варош, на подручју општине Котор Варош. Саобраћај се једном траком, уз наизмјенично пропуштање возила од 7.00 до 18.00 часова.

Због деминирања терена на дионици магистралног пута М 14,1 Бродско Поље -ентитетска граница /Брусница/, у насељу Лијешће, локалитет Шикаре до 11. децембра од 8.00 до 16.00 часова на снази су получасовне обуставе саобраћаја, уз 15-минутно пропуштање возила.

Због деминирања терена биће повремених обустава саобраћаја на регионалном путу Сребреница два - Братунац један, локалитет Поточари, до 16. децембра од 8.00 до 16.00 часова, и то 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

На регионалном путу Р-474, дионица Вијака2 - Разбој, локалитет Вучјак, у току је санација клизишта и дијела регионалног пута у дужини од 900 метара, па се саобраћа успорено, са наизмјеничним пропуштањем возила и краћим задржавањем.

Због изградње саобраћајнице и моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима измијењен је режим саобраћаја на регионалном путу Прњавор - Добој /дионица Горња Вијака2 - Разбој/ у мјесту Драгаловци, па ће на снази бити повремене потпуне обуставе саобраћаја за сва возила у трајању од највише 45 минута.

На овој дионици преко моста у мјесту Драгаловци на снази је забрана саобраћаја за теретна возила преко пет тона укупне масе и висине изнад 3,5 метра.

На дионици магистралног пута М-18, дионица Брод на Дрини - граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ на снази је забрана саобраћаја за возила чија укупна маса прелази 12 тона и возила чија дужина прелази осам метара.

Због изласка грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука - Добој, на магистралном путу Вукосавље - ентитетска граница /Каруше/ на дионицама Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка измијењен је режим саобраћаја па ће на снази бити повремене обуставе сваки пуни час и трајаће по 15 минута, радним данима и суботом од 7.00 до 17.00, а недјељом од 7.00 до 13.00 часова.

Због изласка возила и грађевинских машина ангажованих на изградњи аутопута Бањалука - Добој измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу М-16.1, дионица Клашнице 1 - Прњавор /насеобина Лишња/ од 7.00 до 19.00 часова.

На регионалном путу Горња Вијака 1 - Горња Вијака 2 привремено ће бити преусмјерен саобраћај на новоизграђену саобраћајницу због изградње вијадукта на аутопуту Бањалука - Добој, дионица Прњавор - Добој.

На регионалном путу Р-413, дионица Котор Варош - Митровићи, због реконструкције и санације градске водоводне мреже и проширења канализационе мреже, саобраћа се наизмјенично једном траком, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Од 23. новембра забрана на регионалном путу Братунац три - Дрињача не односи се на аутобусе превозника Холдинг "Дринатранс" Зворник. И даље остаје на снази забрана за теретна возила укупне масе преко 3,5 тоне и аутобусе класе М3.

На путевима у ФБиХ овога јутра саобраћа се по претежно влажном коловозу уз појачану фреквенцију возила у близини већих градских центара.

Због помјерања терена, обустављен је саобраћај за теретна возила преко 3,5 тоне највеће допуштене масе и аутобусе на дионици М-5 Сарајево транзит. За вријеме обуставе саобраћај је преусмјерен кроз град Сарајево.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске савјетују возачима да возе опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме која је законски обавезна на путевима у БиХ.