latinica  ћирилица
30/11/2015 |  07:56 ⇒ 08:00 | Аутор: СРНА

Унија студената поздравила потписивање заједничке изјаве

Унија студената Републике Српске поздравила је потписивање заједничке изјаве представника највећих политичких партија из Републике Српске, којом су исказали јединство у одбрани права да Српска слави 9. јануар - Дан Републике.
Унија студената Републике Српске - Фото: РТРС
Унија студената Републике СрпскеФото: РТРС

Из Уније студената поручили су да су представници највећих политичких партија из Републике Српске мудром изјавом, која је у интересу сва три народа у БиХ, послали снажну поруку онима који су прешли сваку мјеру, игноришући законе и кршећи основна људска права и слободе.

- У име студената Републике Српске свим потписницима ове изјаве упућујемо честитке, уз поруку да могу да рачунају на нас у активностима које ће услиједити - наводи се у саопштењу Уније студената.

Званичници из Републике Српске сагласили су се да Народна скупштина Српске донесе одлуку и распише референдум на коме би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике 9. јануара.

Изјаву су потписали лидер СНСД-а Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Српске Младен Иванић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, предсједавајући Дома народа у парламенту БиХ Огњен Тадић, те лидери СДС-а Младен Босић, ПДП-а Бранислав Бореновић, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић и НДП-а Драган Чавић.

Одлука Уставног суда БиХ од 26. новембра, којом се поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ, како се наводи, неприхватљив је политички акт чији је циљ негација легалитета и легитимитета Српске и уставноправног поретка БиХ установљеног Дејтонским споразумом и као таква се не може примијенити и тражи се поништавање те одлуке.