latinica  ћирилица
30/11/2015 |  07:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Зукорлић: Осудити сваки терористички чин

Неопходно је осудити сваки терористички чин, па и онај који се догодио у Паризу. Убијање невиних људи је антицивилизацијско, изјавио је муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, наводећи да је терор друштвена девијација, болест која се треба ријешити уклањањем коријена, узрока.
Муфтија санџачки Муамер Зукорлић (фото: З. Шапоњић) -
Муфтија санџачки Муамер Зукорлић (фото: З. Шапоњић)

У интервјуу за "Блиц", Зукорлић наглашава да се цивилизација суочава са феноменом тероризма и терора уопште и да се проблем мора сагледати из више углова, не само кроз дневну политику.

- Наивно је пристати на идеју како је седам, осам људи дошло у једну европску престоницу, поред свих војних, обавјештајних служби, видео-надзора, у дану када су многи спортски и културни догађаји организовани, и да је та шачица људи успјела да нападне једну нацију - у истом тренутку, на више мјеста. Ту нешто није како треба. Ако у то повјерујемо, повјеровали смо да је цивилизација на кољенима - рекао је он.

Овакви напади су, према његовим ријечима, хушкање на сукоб цивилизација, источне и западне и значајно мијењају поглед на муслимане.

- Мени је као муслиману, муфтији, неугодно што морам да се извињавам за нешто за шта нисам крив. То ствара јаз између нас који се трудимо да се дистанцирамо и оних који нам мјере саопштења послије сваког напада и критикују ако их нема - казао је Зукорлић.

На питање да ли очекује да се створи неки шири фронт - САД, Русија, Британија, Француска - у борби против Исламске државе, он је рекао да су очигледна два фронта - руски и амерички.

- И само је питање којем ће се приклонити Француска. Јединствен фронт не очекујем, јер у западној цивилизацији су интереси изнад принципа. Никакав тероризам их неће одвојити од сопствених енергетских, геополитичких или неких других интереса - сматра Зукорлић.

Према његовим ријечима, ни однос према ИД од оних који су декларативно против њих, није исти.

- ИД је већ на граници Израела, али Израелци нису нервозни због тога. То питање се запоставља и оно показује да постоје неке закулисне игре. Мој став је да ствари не треба рјешавати оружјем. Терор је друштвена девијација, болест која се треба ријешити уклањањем коријена, узрока. Коначно, идеолошка злоупотреба ислама је нешто што треба да рјешавају муслимани - рекао је Зукорлић.