latinica  ћирилица
29/11/2015 |  21:39 ⇒ 21:50 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Турској три милијарде евра и убрзање интеграција

Турска је данас на самиту у Бриселу од Европске уније добила три милијарде евра и убрзање евроинтеграција, у замјену за помоћ у сузбијању прилива миграната.
Самит ЕУ - Турска - Фото: Анадолија
Самит ЕУ - ТурскаФото: Анадолија

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је послије самита ЕУ-Турска, саопштила да је три милијарде евра намијењено као помоћ за сиријске избјеглице у Турској и да ће ове године бити отворено поглавље 17 у преговорима с Анкаром, као и да ће, ако буду испуњени постојећи услови, доћи до убрзане либерализације визног режима.

Турска се заузврат обавезала да помогне у сузбијању прилива миграната, пренио је Ројтерс.

Меркелова је навела да је на састанку, који је имала са некима од других лидера ЕУ уочи самита, било ријечи о премјештању неких сиријских избјеглица из Турске директно у њихове земље, и додала да нису помињале конкретне бројке.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск је, на заједничкој конфренцији за новинаре са турским премијером Ахметом Давутоглуом и предсједником Европске комисије Жан Клод Јункером, рекао да је постигнут договор о помоћи Турској од три милијарде евра и да је "потребна нова енергија за приступни процес Турске".