latinica  ћирилица
29/11/2015 |  19:13 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Завршена манифестација "Видаковићеви дани"

Наступом фолклорних ансамбала "Просвјета" из Рудог, "Јован Дучић" из Требиња и "Абрашевић" из Чачка завршена је културна манифестација "Видаковићеви дани" чији је циљ да подсјети на значај пјесника Милоша Видаковића.
КУД Рудо - Фото: СРНА
КУД РудоФото: СРНА

Ова манифестација се тзрадационално завршава пјесмом и игром, а фолклористи из Рудог представили су се кореографијама "Врањанска свита", "Шопске игре" и "Игре са Златибора", рекоа је предсједник СПКД "Просвјета" из Рудог Илија Лучић.

- Надамо се да ће и даље ова манифестација бити одржавана у нашем граду са још већим бројем учесника и посјетилаца - истакао је Лучић.

Умјетнички руководилац КУД "Абрашевић" из Чачка Драгиша Цвијовић рекао је да је изузетно задовољан наступом и организацијом ове манифестације.

- Фоклористи су се представили играма: Студеница, Ниш и Шумадија. Очекујемо да ће ова сарадња бити настављена у наредном периоду - додао је Цвијовић.

Организатори ове културне манифестације били су општина Рудо и СПКД "Просвјета" из овог мјеста.

Током тродневне манифестације у Рудом су одржане промоције књига, књижевне вечери и изложба слика.

Милош Видаковић рођен је 1891. године у Рудом. Био је пјесник, књижевни критичар и члан организације "Млада Босна". Видаковић је био пријатељ Иве Андрића. Умро је 1915. године.

Манифестација "Видаковићеви дани" покренута је 2000. године са жељом да се будући нараштаји подсјете на ову истакнуту личност.