latinica  ћирилица
29/11/2015 |  16:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Белгијски експерти: Ни Турска ни Русија не говоре истину о Су-24

Два белгијска астрофизичара довела су у питање и руску и турску верзију обарања руског војног авиона 24. новембра изнад турско-сиријске границе, пише британски лист Индипендент.
Турска срушила руски авион - Фото: Screenshot
Турска срушила руски авионФото: Screenshot

Оборени руски авион није се могао кретати ни онако како је рекла турска, нити руска страна, саопштили су Том ван Дорслере и Ђовани Лапента на на сајту Католичког универзитета Леувен.

Турске власти су саопштиле да су руски пилоти десет пута упозорени да су повредили ваздушни простор Турске прије него што је авион оборен, али су руске власти те тврдње одбацили као "глупост".

Након што прегледа видео-снимка инцидента, који је постављен на интернет, Ван Дорслере и Лапента су изјавили да је, према њиховој рачуници, руски авион летио брже него што Турска тврди

Анкара је навела да је руски авион у њиховом ваздушном простору био 17 секунди, али су белгијски физичари закључили да је, при брзини од 980 километара на сат којом је летио, авион могао да проведе тек седам секунди у ваздушном простору Турске.

Из тога, како тврде научници, произлази да је изузетно мало вјероватно да је Турска упутила десет упозорења руским пилотима у пет минута, јер би авион при тој брзини за пет минута прешао 80 километара.

"Како су турске ваздухопловне снаге могле да предвиде да ће руски авиони ући у турски ваздушни простор? Војни авиони су веома покретљиви, а у теорији су руски авиони могли у посљедњи тренутак да се окрену и тако избјегну улазак у турски простор", истичу експерти.

Они додају да су упозорења издата руским пилотима у тренутку кад су им упућена била тек спекулације да ће они ући у ваздушни простор.

Ван Дорслере и Лапента, међутим, сматрају да ни руске власти нису биле потпуно искрене кад је ријеч о том инциденту.

Москва је тврдила да се авион окренуо за 90 степени и да је покушавао да избјегне турски ваздушни простор кад је погођен.

Научници објашњавају да се при тој брзини "промјена курса од 90 степени може постићи само у случају објекта који је вишеструко тежи или бржи од авиона".

"Према нашим прорачунима, јасно је да ни турску ни руску верзију не треба узети здраво за готово. Процјене указују да је кршење турског ваздушног простора могло да траје максимално десет секунди, док се руске тврдње противе законима механике", истакли су астрофизичари.