latinica  ћирилица
29/11/2015 |  15:38 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

СДС: Апсолутна подршка Декларацији Народне скупштине

Предсједништво СДС-а апсолутно подржава Декларацију Народне скупштине Републике Српске у вези са одлуком Уставног суда БиХ о Дану Републике и за ову странку овај празник ће се обиљежавати као и до сада.
СДС - прес - Фото: СРНА
СДС - пресФото: СРНА

Предсједник ове странке Младен Босић рекао је да је СДС спреман да, у сарадњи са осталим странкама из Републике Српске, договори заједнички одговор на ситуацију након одлуке Уставног суда БиХ да 9. јануар као Дан Репубике прогласи неуставним, оцијенивши овакво поступање ове институције неодрживим.

"Вјерујем да можемо доћи до заједничког одговора и пронаћи начин како да у Уставном суду више не одлучују стране и бошњачке судије у односу на српске и хрватске. Што се нас тиче, Дан Републике остаје када је и био и вјерујем да ће бити још јаче прослављан", рекао је Босић након сједнице Предсједништва странке.

Према његовом мишљењу, Уставни суд БиХ је оваквим злоупотребама урушио свој легитимитет, због чега ће се на крају показати да је оваквим дјеловање највише штете имала сама БиХ.

Говорећи о евентуалном иступању представника Републике Српске из институција БиХ, Босић је рекао да од предсједника Републике Српске данас очекује да чује приједлоге и аргументе за будуће понашање, али да своје приједлоге има и СДС.

Он је навео да су све опције у игри, али да је за СДС прихватљиво једино оно што је у интересу Републике Српске.

"На који начин би било у интересу Републике Српске да Савјет министара БиХ функционише без њених представника, јер је сада могуће у овој институцији доносити све одлуке без припадника једног од три конститутивна народа? Не видим да је интерес Републике Српске да се управљање институцијама БиХ у потпуности препусти Федерацији БиХ, очекујем да они који то предлажу за то имају аргументе", рекао је Босић.

Предсједништво СДС-а одлучило је да као кандидата за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске из редова највеће опозиционе странке предложи Соњу Караџић Јовичевић.

Босић је очекује да ће Јовичевићева на првој наредној редовној сједници Скупштине ступити на ту функцију, додавши да је Ненад Стевандић, након напуштања СДС-а, на тој позицији нелегално.

Он је рекао да је Колегијум Народне скупштине Републике Српске, на којем није учествовала опозиција, под руководством Стевандића, послао 23. новембра Клубу посланика СДС-а закључак да предложи кандидата за ову функцију, након чега је дошао још један закључак Колегијума којим се тражи да СДС предложи кандидата за потпредсједника из реда хрватског народа.

"Евидентно је да Стевандић на све начине покушава да остане у фотељи која му не припада. Немамо ништа против да га скупштинска већина изабере на мјесто потпредсједника из реда хрватског народа, јер је већ показао да може да конвертује своје политичке ставове и припадност", рекао је Босић.