latinica  ћирилица
29/11/2015 |  14:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Туск: Главни циљ самита обуздати прилив миграната

Предсједник Европског савјета Донадл Туск изјавио је да је главни циљ данашњег самита Европске уније и Турске да се обузда прилив миграната у Европу, а њемачка канцеларка Ангела Меркел је истакла да прилив мигранта треба ставити у легалне оквире.
Доналд Туск - Фото: архив
Доналд ТускФото: архив

"Постигли смо споразум, који ће, надам се, данас прихватити све стране," рекао је Туск новинарима долазећи на самит.

Он је рекао да никакав договор са Турском неће бити довољан за рјешавање најтеже мигрантске кризе у Европи од Другог светског рата уколико ЕУ не буде чврсто контролисала своје спољне границе, преноси Ројтерс.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ће споразум о мигрантима помоћи да се прилив мигранта стави у легални оквир умјесто да буде неконтролисан.

"Главни дио овог акционог плана ЕУ и Турске биће како да се илегална миграција замијени легалном миграцијом и како да побољшамо избјегличку ситуацију у Турској", рекла је Меркел долазећи на разговоре.

Лидери Европске Уније и Турске, укључујући турског премијера Ахмета Давутоглуа, састају се данас у Бриселу у настојању да доврше и конкретизују договор чији је циљ заустављање мигрантског таласа у Европу, који је досад озбиљно уздрмало шенгенски простор, једно од највећих достигнућа у европским интеграцијама.

Турска ће помоћи Европској унији да се избори са приливом миграната који је угрозио будућност Шенгена, а заузврат ће добити новац и рестартовање закочених преговора о приступању ЕУ, наводи се у нацрту закључка самита ЕУ и Турска који се данас одржава у Бриселу.

У Турској се налази више од два милиона сиријских избјеглица, а та земља је главна улазна тачка за оне који настоје да стигну до ЕУ преко Медитерана и до грчких острва.