latinica  ћирилица
29/11/2015 |  14:07 ⇒ 14:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачки војници као подршка коалицији против џихадиста?

Њемачка би могла да пошаље 1.200 војника на Блиски исток до краја године како би пружила услужну подршку авионима и бродовима коалиције земаља које се боре против Исламске државе, рекао је данас генерал Фолкер Викер, главнокомандујући њемачког Бундесвера.
Њемачки "Торнадо" - Фото: AP
Њемачки "Торнадо"Фото: AP

План који тек треба да одобри парламент не укључује директно учешће у ваздушној офанзиви коалиције, рекао је Викер за "Билд ам зонтаг".

Њемачка јавност противи се слању својих трупа у иностранство, изузев у мировним мисијама, једним дијелом и због сјећања на милитаризам нациста.

Викер је најавио да ће њемачка фрегата пратити француски носач авиона "Шарл де Гол" чији ће авиони пунити горивом авионе коалиције.

"Са војне тачке гледишта за опслуживање авиона и бродова, биће потребно око 1.200 војника", прецизирао је он и изразио наду да ће неопходан мандат за то бити добијен до краја године.

Према његовим ријечима, Њемачка разговара и са Јорданом и Турском о стационирању извиђачких авиона типа Торнадо у региону.

Како Ројтерс наводи, њемачки званичници тврде да канцеларка Ангела Меркел разматра већу улогу Њемачке у борби против Исламске државе како би заузврат Берлин добио подршку француског предсједника Франсоа Оланда за рјешавању избјегличке кризе у Европи.