latinica  ћирилица
29/11/2015 |  10:52 | Аутор: СРНА

Омбудсман: Суд поништио одлуку о искључењу ученика у Котор Вароши

Омбудсман за дјецу Републике Српске саопштио је да је Окружни суд у Бањалуци, поништавајући одлуку Средњошколског центра "Никола Тесла" из Котор Вароша о искључењу ученика из школе због неоправданих часова, само потврдио ранију препоруку омбудсмана.
Котор Варош - Фото: РТРС
Котор ВарошФото: РТРС

Из институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске истичу да је Омбудсман за дјецу препоруком од 23. јуна прошле године констатовао да је школа учинила пропуст у раду на штету права ученика, те наложио школи да поништи васпитно-дисциплинску мјеру - што школа није учинила, а што је суд својом одлуком и потврдио.

"Својим пропустом школа је повриједила Закон о средњем образовању и васпитању, али и Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности ученика, а тиме и право ученика да се о његовим правима, обавезама и одговорностима одлучује у складу са Законом и најбољим интересом дјетета", наведено је у саопштењу.

Из институције Омбудсмана напомињу да је Окружни суд у Бањалуци 15. октобра поништио одлуку Средњошколског центар "Никола Тесла" Котор Варош о изреченој васпитно-дисциплинској мјери - искључење ученика из школе, из разлога што је оспорени акт донесен на основу погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, при чему су учињене и повреде правила поступка, а што је довело и до погрешне примјене материјалног права.

"У образложењу одлуке наводи се да није утврђена чињеница због чега је дошло до изостанка ученика са часова, те да нема доказа који би указивали да је у поступку који је претходио доношењу оспореног акта школа провела поступак ради утврђивања свих чињеница и околности које су од важности за доношење законитог и правилног рјешења, што обавезује и на узимање изјаве од самог ученика у присуству његових родитеља", неведено је у саопштењу.