latinica  ћирилица
29/11/2015 |  08:42 | Аутор: СРНА

Магла на подручју Мркоњић Града, Приједора и Добоја

У већем дијелу Републике Српске саобраћај се овог јутра одвија по мокрим и клизавим коловозима, у вишим предјелима и преко планинских превоја мјестимично је заснијежен коловоз и могућа поледица, а магла смањује видљивост на подручју Мркоњић Града, Приједора и Добоја.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

На дионицама у усјецима и поред камених косина повећана је опасност од одрона, укључујући путне правце Карановац - Кнежево - Угар, Црна Ријека - Мркоњић Град и Добро Поље - Миљевина - Брод на Дрини.

Дежурне екипе предузећа за путеве су на терену, тако да су за сада сви путеви проходни, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Возачима из АМС савјетују да возе максимално опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме, која је због временских услова неопходна, а и законски обавезна. На мјестима гђе се изводе радови саобраћај је регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом.

На магистралном путу Кула - Крупац због радова који се изводе сваким даном, осим недјеље, измијењен је режим саобраћаја.

Због изградње обилазнице на дионици магистралог пута Карановац - Црна Ријека, у мјесту Бочац, саобраћај се одвија наизмјенично, једном коловозном траком, а на дионици Црна Ријека - Угар могуће су повремене обуставе саобраћаја због санације коловоза.

На локалитету Хидроелектране "Бочац два", на истом магистралном путу, до 30. новембра продужени су радови минирања терена због чега су у току дана активне обуставе саобраћаја од 11.00 до 11.30 и од 13.30 до 14.00 часова.

Продужени су и радови на реконструкцији и санацији водоводне и канализационе мреже на дионици магистралног пута Челинац - Котор Варош, на подручју општине Котор Варош, а саобраћај се одвија једном коловозном траком, уз наизмјенично пропуштање возила у времену од 7.00 до 18.00 часова.

На дионици регионалног пута Вијака два - Разбој, локалитет Вучјак, изводе се радови на санацији клизишта и дијела регионалног пута у дужини од 900 метара, па се саобраћај одвија успорено, уз наизмјенично пропуштање возила и краћим задржавањем.

У току је прва фаза изградње саобраћајнице и моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима, због чега је измијењен режим саобраћаја на регионалном путу Прњавор - Добој, дионица Горња Вијака два - Разбој, у мјесту Драгаловци, а повремене обуставе саобраћаја од највише 45 минута проводиће се у периодима смањеног интензитета саобраћаја.

Због изласка на терен грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи ауто-пута Бањалука - Добој, на дионицама Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка измијењен је режим саобраћаја, и то тако да ће повремене петнаестоминутне обуставе саобраћаја бити активне сваки пуни час, радним данима и суботом од 7.00 до 17.00, а недјељом од 7.00 до 13.00 часова.

Због изласка на терен возила и грађевинских машина које су ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука - Добој, измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Клашнице један - Прњавор, Насеобина Лишња, од 7.00 до 19.00 часова на снази је измјена режима саобраћаја.

На регионалном путу Горња Вијака један - Горња Вијака два привремено ће бити преусмјерен саобраћај на новоизграђену саобраћајницу, због радова на изградњи вијадукта на ауто-путу Бањалука - Добој, дионица Прњавор - Добој.

Једном коловозном траком саобраћај се одвија на дионици регионалног пута Котор Варош - Митровићи због извођења радова на реконструкцији и санацији градске водоводне мреже и проширења канализационе мреже, на дионици регионалног пута Укрина - Вијака, у Вијачанима, те на регионалном путу Карановац - Митровићи на мјесту клизишта.

Получасовне обуставе саобраћа због деминирања терена активне су од 8.00 до 16.00 часова на дионици магистралног пута Бродско Поље - ентитетска граница /Брусница/, у насељу Лијешће, локалитет Шикаре, на регионалном путу Сребреница два - Братунац један, локалитет Поточари, те на локалном путу у мјесту Макљеновац на локалитету Разбјењак - Путниково Брдо, подручје Добоја.

На путевима у Федерацији БиХ јутрос се саобраћа без дужих застоја по мјестимично влажном коловозу.

Магла смањује видљивост на дионицама у котлинама, док на дионицама које пролазе кроз усјеке упозоравамо на могуће одроне земље или камења.

Због ниске температуре могућа је мјестимична поледица, посебно на дионицама у вишим планинским пређелима, као и на мостовима и прилазима тунелима.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.