latinica  ћирилица
28/11/2015 |  08:09 ⇒ 13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

У пуцњави у Колораду убијене три особе, девет рањено (ВИДЕО)

Три особе су убијене, а девет рањено у пуцњави у Центру за планирање породице у Колораду Спрингсу у америчкој држави Колорадо, која је трајала скоро пет сати прије него што се наоружани нападач предао полицији.

Идентитет нападача још није саопштен, а мотиви напада за сада су непознати.

Локални листови су, позивајући се на неименоване полицијске изворе, синоћ извијестили да је осумњичени идентификован као Роберт Луис Дир (57), пренио је Ројтерс.

Обично прометан дио снијегом покривеног града блокиран је јуче у предвечерје, дан након што су милиони Американаца прославили Дан захвалности, у најновијем инциденту који је бацио свјетло на прописе о ношењу оружја у САД.

Међу убијенима је један полицајац, док је рањено девет особа, међу којима пет полицајаца, а ниједан од повређених није у озбиљном стању, рекао је градоначелник Џон Сатерс, пренио је АФП.

"Очигледно, изгубили смо два цивила, као и једног веома храброг полицајца", рекао је он новинарима.

За сада су нејасни мотиви напада на Центар за планирање породице, који се бави и здрављем жена.

Француска агенција подсјећа да нападнута установа пружа и услуге абортуса, те да је то удружење на удару критика конзервативаца, међу којима се многи залажу за забрану прекида трудноће у САД и оптужују Центар да продаје феталне органе и дијелове тела за сопствени профит подстичући жене на абортусе.

Постојали су и страхови да неидентификовани нападач можда има код себе експлозив, те је полиција пажљиво испитала мјесто злочина наког опсаде.

Прије него што је напета опсада окончана предајом нападача, портпаролка полиције Кетрин Бакли упозорила је да је он у зграду ушао са неким "предметима" и торбама.

Она је додала да је нападач био наоружан неком врстом "дугачког оружја" попут пушке, а неки очевици су навели да су чули пуцње из аутоматског оружја.

У тренутку када је нападач отворио ватру, на клиници се налазио велики број људи, од којих су се неки сакрили у једној безбједној просторији, а неки су престрашени побјегли из зграде и изашли на хладноћу, позивајући у помоћ.

Полиција је направила обруч око тог дијела града и препоручила становницима да остану у својим кућама.

Званичник Бијеле куће је рекао да је предсједника Барака Обаму о инциденту обавијестила његова савјетница за унутрашњу безбједност Лиза Монако.