latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:15 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Крајишник: Уставни суд БиХ злоупотријебио своју улогу

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник изјавио је да је доношењем одлуке да Закон о празницима Републике Српске прогласи неуставним, Уставни суд БиХ злоупотријебио своју улогу.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

- Не могу да разумијем да представници Уставног суда БиХ могу донијети одлуку којом онемогућавају право да се обиљежава један историјски догађај - рекао је Крајишник.

Он је подсјетио да је Република Српска створена вољом српског народа у БиХ, а не вољом других народа и да је то историјска чињеница.

- Наравно да у Републици Српској сви грађани морају имати иста права, али то што се слави историјски догађај не би требало нико да проблематизује - поручио је некадашњи предсједник Народне Скупштине Републике Српске.

Уставни суд БиХ утврдио је јуче да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај републички празник прогласио неуставним.