latinica  ћирилица
26/11/2015 |  21:08 | Аутор: sputniknews.com

ЕУ отвара ново поглавље у преговорима о приступању Турске

Брисел је пристао да отвори ново поглавље у преговорима са Турском до средине децембра, изјавио је турски министар за питања Европске уније Волкан Бозкир.

“Очекујемо да ћемо 14. или 15. децембра отворити поглавље 17 које се тиче економске и монетарне политике“, рекао је он.


Бозкир је додао да ће ЕУ и Турска почети да раде заједнички на отварању још пет или шест поглавља у 2016. године.

Турска је захтјев за чланство у ЕУ поднијела 1987, али је у том процесу било мало напретка, а као главне препреке показала су се питања основних слобода и будућност Кипра.

Од 35 поглавља, која све државе-кандидати за чланство у ЕУ морају да прођу у преговорима, Турска је отворила 13, а успјешно затворила досад само једно.

ЕУ се суочава са највећом избјегличком кризом од Другог свјетског рата и настоји да хитно обезбједи помоћ Анкари у заустављању прилива избјеглица у Европу из Турске, која је пружила уточиште за 2,2 милиона сиријских избјеглица.

Турска је начелно пристала на акциони план ЕУ за избјеглице, који би требало да буде завршен на самиту ЕУ-Турска у недјељу у Бриселу.

За своју помоћ, Турска је тражила да ЕУ обезбиједи три милијарде евра годишње за збрињавање избјеглица, путовање без виза за турске држављане, као и обнову преговора за придруживање те државе европском блоку.