latinica  ћирилица
26/11/2015 |  20:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Китаровић: Прва сједница Сабора 3. децембра

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић најавила је вечерас да ће прву сједницу осмог сазива Хрватског парламета сазвати за 3. децембар, а други круг консултација о давању мандата за састављање владе за 7. децембар, преносе хрватски медији.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: dnevnik.hr
Колинда Грабар КитаровићФото: dnevnik.hr

Она је притом изразила забринутост због чињенице да су неки од изабраних посланика били изложени политичким и институционалним пријетњама, и позвала све политичке актере на пуну одговорност, наводи Хина.

Предсједница Хрватске је рекла да је управо завршила први круг консултација с представницима политичких странака и посланицима Сабора, укључујући и представнике националних мањина изабраних у Хрватски сабор.

Консултације "су показале да у овоме тренутку нико не располаже довољном подршком посланика у Сабору како би постао мандатар", казала је Грабар-Китаровић у јавном обраћању након спроведеног првог круга консултација на Пантовчаку, пренијела је Хина.

Најавила је да ће други круг консултација бити 7. децембра.

"У циљу потпуне транспарентности, с хрватском јавношћу желим подијелити забринутост чињеницом како су ме неки новоизабранив посланици обавестили о пријетњама и притисцима којима су изложени, како политичким тако и инситуционалним", нагласила је хрватска предсједница.

Према Уставу Хрватске, предсједник државе мандат за састављање владе повјерава особи, која, на основу расподјеле посланичких мијеста у Хрватском сабору и обављених конзултација, ужива повјерење већине свих посланика, односно за добијање мандата потребна је подршка најмање 76 посланика, преноси Хина.

Први човјек коалиције "Хрватска расте" Зоран Милановић казао је новинарима након консултација на Пантовчаку да има 66 потписа подршке, док је челник "Домољубне коалиције" Томислав Карамарко изјавио да има "јако велики број вјеродостојних потписа".