latinica  ћирилица
26/11/2015 |  20:45 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Бившем градоначелнику Никшића четири мјесеца затвора

Бивши градоначелник Никшића Небојша Радојичић осуђен је одлуком Основног суда у Никшићу на четири мјесеца затвора због злоупотребе службеног положаја.
Никшић (Фото: montenegro.travel) -
Никшић (Фото: montenegro.travel)

У првостепеној пресуди наводи се да је Радојичић прекршио Закон о јавним набавкама јер је као предсједник Управног одбора Фудбалског клуба "Сутјеска", мимо прописа, овластио директора Клуба Андрију Вујовића да са фирмом "Зарубица компани" склопи уговор за изградњу помоћног стадиона.

Он је тиме ангажованом извођачу прибавио корист и онемогућио друга заинтересована лица да учествују у поступку јавне набавке.

Судија Иван Перовић рекао је да није доказано да је Радојичић починио остала кривична дјела за која је такође био оптужен.

Некадашњи предсједник општине Никшић био је оптужен да је за градњу капеле на новом гробљу у насељу под Требјесом, радове на аеродрому на Капином пољу, на уређењу Дневног центра и простора око Музичке школе извођаче ангажовао такозваном "шопинг методом" или непосредним уговорима, чиме је прекршио закон.

Перовић је навео да је у поступку ангажовања фирме "Зарубица компани" доказано да је Радојичић био дужан да распише конкурс путем тендера јер је посао прелазио вриједност од 30.000 евра, а не да овласти Вујовића да директно ангажује извођача, јер је тиме ускратио друге да учествују у тржишној утакмици.

Према ријечима Перовића, суд је као олакшавајућу околност узео чињеницу да је ријеч о породичној особи која раније није осуђивана, па је досуђена казна испод законом прописаног минимума за то кривично дјело.