latinica  ћирилица
26/11/2015 |  20:07 ⇒ 20:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска уручила трећу ноту Словенији због ограде

Хрватско министарство за спољне послове је амбасади Словеније уручило трећу дипломатску ноту у посљедњих 15 дана.
Словенија поставила жицу на граници (AP foto, Foto STA - Rasto Božič) -
Словенија поставила жицу на граници (AP foto, Foto STA - Rasto Božič)

Дипломатском нотом се од Љубљане тражи уклањање жичане ограде са границе, овога пута због "незаконитог ометања прелаза уз Драву", објавили су словеначки медији.

Како је саопштено и хрватског МУП-а, ријеч је о "најоштријем протесту" јер је Словенија прекршила билатерални споразум о пограничном саобраћају и сарадњи из 1997, којим се утврђују одређене тачке за прелазак државне границе за становнике пограничног подручја.

У саопштењу стоји да је Словенија овим довела у питање опстанак тог споразума који већ дуго омогућава несметан прелаз и нормалан живот становницима подручја на обје стране границе.

Загреб од Словеније тражи уклањање жице са прелазних тачака уз Драву које "становници хрватског пограничног подручја користе за легитиман прелаз државне границе".

Истовремено је од Словеније поново затражено да уклони бодљикаву жицу са хрватске територије која је наведена у претходне двије ноте.

Нота је данас уручена отправнику послова у Амбасади Словеније у Загребу Марку Раковецу коме је у разговору наглашено да се у руковођењу Словенијом јасно виде двоструки стандарди јер је словеначка страна затворила два точку прелаза које користе хрватски грађани, док је прелазкоји користе и словеначки и хрватски грађани оставила отворене.

Загреб захтијева да Љубљане у складу са споразумом обезбиједи једнаке услове за све грађане без обзира на њихову националност, и да им омогући неометан живот и прелазак преко границе за свакидашње потребе.

Хрватска је Словенији упутила дипломатске ноте 12. и 20. новембра у којима је протестовала против "настављања незаконитог постављања бодљикаве жице на хрватској државној територији", уз ријеку Сутлу.