latinica  ћирилица
26/11/2015 |  19:31 ⇒ 27/11/2015 | 22:22 | Аутор: Б92

Њемачка пружа подршку у борби против ИД

Њемачка планира да пошаље своје извиђачке авионе "торнадо" у Сирију како би пружила подршку у борби против Исламске државе.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

То је саопштио посланик Хришћанско-демократске уније Хенинг Оте.

"Њемачка ће играти активнију улогу него раније", навео је Оте, који је и портпарол за одбрамбену политику у странци њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Иако влада те земље још није издала саопштење, Оте је, како преноси АФП, поручио да Њемачка неће само ојачати мисију обуке на сјеверу Ирака већ ће, како је рекао, показати посвећеност борби против терора Исламске државе слањем извиђачких авиона "торнадо".

Оте сматра да Исламска држава може једино бити поражена војно, тако да, како наводи, ниједна идеја не треба да буде искључена у вријеме када се боримо против тероризма Исламске државе.

"Тероризам је пријетња Њемачкој и свјетском миру. Заједно са Француском и свим другим државама које се противе терору Исламске државе, ми ћемо обезбиједити све што је неопходно за борбу", рекао је он.

Њемачка је од завршетка Другог свјетског рата традиционално одбијала да шаље своје војнике у друге земље, иако се прикључила мисијама УН на Балкану и коалцији НАТО у Авганистану.

Њемачка није до сада учествовала у ваздушним нападима на ИД у Сирији и Ираку.