latinica  ћирилица
26/11/2015 |  19:30 ⇒ 27/11/2015 | 09:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Срби у Хрватској подијељени на консултацијама са Колиндом

Срби у Хрватској на консултацијама о формирању владе пред хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић појавили су се данас на Пантовчаку у двије колоне - прво је са њом причао потпредсједник СДС С-а Милорад Пуповац, а потом и изабрани посланик те странке Мирко Рашковић.
Загреб (извор: www.eufest.com) -
Загреб (извор: www.eufest.com)

Пуповац је за ТВ Н1 рекао да није знао да Рашковић долази на Пантовчак те напоменуо да је он за разговор са хрватском предсједницом имао сагласност свих заступника српске мањине.

- СДС С и рукводство немају дилему око одлука које доносе - рекао је Пуповац, а на питање новинара откуд онда данашње сумње лидера ХДЗ Томислава Карамарка да СДШ није сложан, Пуповац одговара:

- Ако Карамарко зна нешто више, што ја као представник странке не знам, онда то питајте њега. Ја о његовој странци не знам ништа што не треба да знам.

Мирко Рашковић тражио је од Кабинета предсједнице да на консултације дође сам те га је Грабар-Китаровић примила и с њиме одвојено разговарала.

Пуповац је рекао да изабрани заступници СДС С-а, у првом кругу конзултација, подржавају коалицију "Хрватска расте" и мандатара Зорана Милановића, а на питање новинара како коментарише критике из Карамарковев Домољубне коалиције да се мањине не би требале опредијелити "овако рано", одговорио је да је у разговору с предсједницом рекао "да неће допустити никакве притиске и претње и ограничавање мандата изабраних заступника, СДС С-а нити било које политичке групације".

- Предсједници сам рекао да никаква присила, никакве јавне полупретње и никакви покушај пријетњи огранчавања мандата заступника националних мањина у погледу њховог политичког избора нису у складу с Уставом и нису у складу с најбољом политичком праксом коју је Хрватска имала - рекао је Пуповац.

Подсјетио је притом на подршку коју је СДС С дао ХДЗ-у 2003. и 2011. те казао како их нико на то није присиљавао.

- То је била ствар наше политичке процјене и избора - додао је.

На питање новинара потврдио је да је током предизборне кампање "било странака које су хтјеле да утичу на политичке одлуке СДС С-а и избор кандидата за заступнике у Сабор", а притисака је, казао је, било и након избора.

Пуповац, ипак, није хтио да открије о којим се странкама ради, поручивши им да – гријеше. "Рекао сам предсједници што је требало да јој кажем. А свима који ме чују, а који то раде, поручујем да гријеше они који желе ограничавати мандате посланика националних мањина".

У кабинету хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић на Пантовчаку данас су започете консултације с парламентарним странакама за сазив Хрватског сабора и о давању мандата за састав будуће владе.

Иначе, лидер СДП-а Зоран Милановић ће код предсједнице доћи са 67 потписа подршке. Уз 56 освојених посланика мандата коалиције, Милановић има и седам потписа подршке од укупно осам представника националних мањина у Сабору, три од ИДС-а и једног реформисту.

Челник ХДЗ-а и први човјек Домољубне коалиције, Томислав Карамарко, пак, на Пантовчак ће доћи најмање с 59 потписа подршке, колико је заступничких мјеста на изборима освојила та коалиција.

Хоће ли имати већи број потписа из Домољубне коалиције јавности нису хтјели да откривају, поручујући да све видјети на консултацијама.

Предвиђено је да ће се након консултација јавности обратити предсједница Грабар Китаровић.