latinica  ћирилица
26/11/2015 |  19:28 ⇒ 27/11/2015 | 16:19 | Аутор: РТРС

Реаговања: Одлука Уставног Суда БиХ политички, а не правни акт (ВИДЕО)

Одлука Уставног суда БиХ, којом се проглашава неуставним Дан Републике, искључиво је политички, а не правно заснован акт, чији је циљ непризнавање легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставноправног поретка БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине Српске.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Народна скупштина Републике Српске ће, у складу са донесеном Декларацијом, утврдити свој однос према одлуци Уставног суда БиХ.

"Чињеница је да је наведена одлука донесена на штету Републике Српске гласовима два Бошњака и три странца, што показује да ни ова одлука није легитимно донесена од већине судија из БиХ и да је БиХ под међународним протекторатом, чиме се гуши демократски изражена воља њених грађана", наводи се у саопштењу .

Министар правде Српске, Антон Касиповић, истакао је да је разочаран одлуком уставног суда."Сасвим је јасна и препознатљива суштина апелације, мотиви и разлози и заиста мислим да ово не доприноси било каквом напретку БиХ", рекао је Касиповић. "Сигуран сам да ни самом апелацијом ни одлуком, суда нисмо ближи напретку у БиХ. Мислим да смо се вратили корак уназад. То је долука која неће допријенити бољем животу ниједног грађанина БиХ ни Републике Српске", закњучио је министар правде Српске..

Витомир Поповић, декан Правног факултета у Бањалуци истакао је да је крајње вријеме да представници из Српске повуку из те установе, па нек они сами доносе одлуке какве они хоће."Ми ћемо Дан Републике празновати као што смо и до сада празновали", поручио је Поповић.

"Не треба тој одлуци давати никакв значај, дакле треба и даље славити то што смо славили, а они којима не одговара наша слава и не треба да буду с нама, треба отићи од њих а они требају отићи од нас. Мислим да је то превршило свако мјеру. Мене је срамота што сам био дио тог суда", закључио је Поповић.

Народни демократски покрет сматра да је одлука Уставног суда БиХ, неприхватљива и неразумна, због које ће Република Српска морати дати одговор у складу са већ усвојеном Декларацијом Народне скупштине.

Из ове странке је саопштено да је одлука Уставног суда до које је дошло прегласавањем двојице бошњачких и троје страних судија није правно заснована и да је резултат политичке, а не правне квалификације карактера овог званичног државног празника Републике Српске.

Српска демократска странка сматра да је одлука Уставног суда БиХ, ударац односима у БиХ и наставак политике забадања прста у око другој страни.

Из СДС-а је оцијењено да се овом одлуком Уставног суда БиХ дестабилизује БиХ и да је ово лоша порука из Федерације БиХ, али и свих оних који у име међународне заједнице доносе одлуке у Уставном суду БиХ, и то заједно са бошњачким судијама.

Одлука Уставног суда БиХ, донесена је прегласавањем страних и бошњачких судија и њом се изражава непризнавање легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонских рјешења за БиХ, сматра правни експерт Миле Дмичић.
Дмичић је рекао да је ова одлука првенствено политички, а не правно заснован акт.

Он је оцијенио да је одлука непроводива, јер негира настанак Републике Српске и не уважава њен највиши општи правни акт, који је на основу највиших међународних, регионалних, као и домаћих аката утемељио највише стандарде заштите људских права и слобода свим конститутивним народима и грађанима на цијелој територији Републике.