latinica  ћирилица
26/11/2015 |  19:07 | Аутор: Б92

Алонсо: Била је ово болна и тешка сезона

Двоструки свјетски шампион Фернандо Алонсо рекао је да је једна болна сезона била потребан корак у његовој каријери да би вратио самопоуздање.
Фернандо Алонсо (ФОТО: www.f1fanatic.co.uk) -
Фернандо Алонсо (ФОТО: www.f1fanatic.co.uk)

Шпанац је на крају прошле сезоне послије пет година напустио у Ферари и вратио се у Мекларен, али је почетак нове ере са Хондом донио низ проблема са поузданошћу и лоше резултате.

Пред посљедњу трку сезоне, Велику награду Абу Дабија која се вози у недјељу, Алонсо држи 16. мјесто у генералном пласману са само 11 бодова, пошто је међу најбољом десеторицом био само два пута на 18 трка.

Иако Алонсо признаје да је овогодишњи шампионат за њега био фрустрирајућ, наглашава да је повратак у Мекларен био оправдан јер је тражио нову мотивацију. Такође, истиче да и даље вјерује у пројекат британског тима, упркос лошој сезони.

“Била је ово болна и тешка сезона. Али, лично мислим да ми је била потребна, као корак напред у мојој каријери послије двије титуле и пет фантастичних сезона у којима сам се борио за титулу, али их завршавао на другом мјесту. Била ми је потребна нова мотивација, нови пројекат у који бих вјеровао. То је једини начин да поново постанем шампион и послије ове тешке сезоне научио сам толико тога. Волим рад са Меклареном, Хондом, јапанску дисциплину и културу унутар тима. И даље размишљам позитивно и радујем се наредној сезони, вјерујем да ће бити лакша од ове“, нагласио је Алонсо.

Алонсо, међутим, наглашава и да је немогуће предвидјети шта би Мекларен могао да постигне наредне сезоне.

“Мислим да нам је главни циљ да се вратимо тамо гдје нам је мјесто, да будемо конкурентни и да се боримо при врху. Не знам да ли то значи и борбу за титулу, борбу за побједе или само подијуме. Тешко је било шта предвидјети у комплексном свијету Формуле 1. Имамо велике изазове пред собом током зиме, а видим шта смо све урадили током последњих мјесеци. Логично је да сам сигуран да нас чека другачија сезона и задовољан сам својим фокусом“, истакао је Алонсо.