latinica  ћирилица
26/11/2015 |  18:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Број миграната смањен, Србија и даље хумана

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Александар Вулин рекао је данас да је број миграната који из Македоније долази у Србију значајно смањен, али да се Србија и даље понаша организовано и хумано.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Број миграната је веома опао. Јуче их је било неколико стотина, данас их очекујемо максимално до 3.000. То значи да ће из Прешева до станице у Шиду у току ноћи стићи три воза", рекао је Вулин новинарима у Краљеву.

Према његовим ријечима, безбједносна ситуација је под контролом, наше јмере су на веома високом нивоу, одржавамо их таквим и водимо рачуна о превентиви, о њиховом здрављу, шта имају да поједу, шта да обуку.

"Србија се понаша као што се и до сада понашала - организовано и хумано", рекао је Вулин.

Он је истакао да већина миграната која затражи азил не сачека крај процедуре, већ продужи пут ка западној Европи.

"Њихово задржавање је веома кратко. Србија има капацитете да се ти људи смјесте током зиме", нагласио је Вулин.

Он је истакао да је граница Србије отворена, сви мигранти из ратних подручја потпуно се слободно крећу, док економски мигранти на основу одлуке влада Словеније, Хрватске и Македоније више то не могу да чине на територији наше земље.

"Ми смо изнијели јасан став и за ове људе ћемо све обезбједити, али не можемо да прихватимо оне који нису прихваћени од стране других земаља. Како се буду понашале државе на избјегличкој рути и ЕУ, тако ћемо и ми", нагласио је министар Вулин.