latinica  ћирилица
26/11/2015 |  18:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Сирија: Нови ваздушни удари у близини турске границе

На сјеверу Сирије, близу турске границе, данас је било нових ваздушних удара, саопштили су сиријски активисти, а према наводима очевидаца, неколико људи је рањено.
Сирија - Фото: Screenshot/YouTube
СиријаФото: Screenshot/YouTube

Очевици су рекли да су руски авиони бомбардовали град Саракеб у провинцији Идлиб, који држе побуњеници, близу турске границе, извијестио је Ројтерс.

Један очевидац је казао да је гађан главни трг на коме је продавано на стотине аутомобила довезених преко граничног прелаза Баб ал-Хава.

Други очевидац је навео да је неколико рањених пребачено у болницу, док је на стотине возача ођурило са лица мјеста у возилима које су намјеравали да продају.

Побуњеници и очевици наводе да је лако идентификовати авионе на основу висине на којој лете и броја летјелица у формацији.

Авиони, за које се вјерује да су руски, погодили су дан раније стајалиште за камионе код граничног прелаза Баб ал-Салам, рекао је начелник тог прелаза.

Сиријски авиони су раније гађали ово подручје, али ако се потврди да је напад извела Русија, биће то један од ваздушних удара Москве најближи турској територији, чија је мета хуманитарни коридор у дио Сирије под контролом побуњеника и важна транзитна тачка за цивиле који бјеже у Турску.

Двије групе које прате дешавања на терену - Сиријска опсерваторија за људска права, са сједиштем у Лондону, и Локални комитети за координацију - наводе да је у данашњим нападима гађан аутопут који повезује град Азаз, смјештен на граници, са граничним прелазом Баб ал-Салам, између Сирије и Турске, пренио је АП.

Опсерваторија истиче да су ратни авиони који су извели данашње нападе били руски.

У сличним нападима дан раније, на истом подручју, погинуло је седам, а рањено 10 људи, извијестила је турска агенција Анадолија.

Главна опозициона група у Сирији, која има подршку Запада, Сиријска национална коалиција, осудила је бомбардовање Азаза, наводећи да су мета били камиони који су превозили хуманитарну помоћ.