latinica  ћирилица
26/11/2015 |  17:45 | Аутор: СРНА

Руски авион оборен уз "благослов" САД?

Арапски лист "Мепанорама" наводи да је руски авион оборен уз "благослов" САД и Барака Обаме, а да је турски предсједник Ердоган предложио такву провокацију са којом се амерички лидер сложио.
Турска срушила руски авион - Фото: Screenshot
Турска срушила руски авионФото: Screenshot

Очигледно је да турски лидер пати од велике несанице, коју му изазивају акције руских ваздушних снага у Сирији које уништавају нафтну инфраструктуру "Исламске државе", пише лист.

У тексту се наводи да је Турска главни увозник шверцоване нафте по сниженим цијенама са територије коју контролишу терористи.

Лист преноси извор из администрације турског предсједника да је Ердоган током сусрета са Обамом у кулоарима Самита "Г20" предложио да, као упозорење, оборе руски авион.

Обама је, наводно, на тренутак размислио, а затим климнуо главом, наводи арапски лист.

И бивши чиновник Свјетске банке Петер Кениг сматра да је Вашингтон био упознат са намјером власти у Анкари, које су незадовољне руском акцијом у Сирији и слабљењем "Исламске државе".

Он наводи да је Турска испунила амерички став по коме "нема милости за руске авионе", без обзира на добре руско - турске односе у прошлости.

Вашингтону треба рат у широком спектру, то је потребно и њиховим "газдама" - америчкој војној индустрији, Вол стриту, нафтном лобију, разним другим организацијама, као и израелском лобију, наводи Кениг.

Ако би Русија узвратила преко турских граница - то би било означено као агресија на НАТО и дошло би до трећег свјетског рата над Блиским истоком, преносе аналитички портали.

Такав рат би регион претворио у прах и довео до колона избјеглица према Европи, појашњава Кениг.