latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:40 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

У сливу Врбаса постављене аутоматске хидролошке мјерне станице (ВИДЕО)

У оквиру УНДП пројекта "Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас" данас је постављена аутоматска хидролошка мјерна станица у Делибашином селу у Бањалуци, али и аутоматска метеоролошка станица у Лазареву, падавинска станица у кругу Природно-математичког факултета, те хидролошка станица у Бочцу.
У сливу Врбаса постављене аутоматске хидролошке мјерне станице - Фото: РТРС
У сливу Врбаса постављене аутоматске хидролошке мјерне станицеФото: РТРС

У сливу Врбаса 28 аутоматизованих станица дио су система раног упозоравања на поплаве. 

Делибашино село, Бочац, Челинац, Котор Варош, Ободник, Мањача, Србац - само су нека од мјеста које су добиле аутоматизоване хидролошке станице.

Подаци са мјерних станица путем GPS биће просљеђивани Републичком хидрометеоролошком заводу, гдје ће након обраде бити просљеђивани цивилној заштити и другим надлежним службама како би правовремено могли реаговати и спријечити или умањити посљедице поплава.

Након интегрисања система хирометеоролошке мреже у сливу Врбаса, исти систем је потребно примјенити и у осталим ријечним сливовима у БиХ. Пројекат је био у фази припреме прије прошлогодишњих поплава.

Пројекат који спроводи УНДП у партнерству са Министарством за просторно уређење, Српске, а финансира Глобални фонд за животну средину, вриједност је 500.000 марака.