latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Привреде Италије, Француске и Белгије најрањивије у ЕУ

Европска комисија је упозорила Италију, Француску и Белгију да би због превисоког јавног дуга и ниског потенцијала привредног раста могле постати изложеније економским шоковима, преноси Ројтерс.
ЕУ комисија (илустрација) -
ЕУ комисија (илустрација)

- Комбинација високог нивоа јавног дуга и опадајућег тренда потенцијала привредног раста или конкурентности је извор забринутости у већини држава - наводи се у извјештају Комисије о Француској, Италији и Белгији, а преноси агенција Франс прес.

Економска ситуација у све три државе "повећава могућност стварања нестабилног односа дуга и бруто домаћег производа (БДП), и ствара већу подложност негативним шоковима", наводи се у извјештају Комисије.

Јавни дуг Италије би, према процјенама Комисије од 5. новембра, требало да у овој години порасте на 133,0 одсто БДП-а, највећи ниво у ЕУ послије Грчке, да би тек у 2016. и 2017. регистровао пад.

Комисија вјерује да ће јавни дуг Француске наставити да расте, и да ће у 2017. години достићи 97,4 одсто БДП-а, док би јавни дуг Белгије требало да у 2016. години достигне врхунац од 107,1 одсто БДП-а, након чега ће почети да пада.

Према фискалним прописима ЕУ, чланице Уније су у обавези да држе јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, наводи Ројтерс.

- Структурне реформе намијењене ослобађању потенцијала раста се морају наставити или бити убрзане, а нарочито у државама од системског значаја, попут Италије и Француске - наводи се у извјештају Комисије.