latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија обуставља Турски ток?

Гасовод Турски ток и нуклеарна електрана Акују у Турској налазе се међу инвестиционим пројектима који би могли бити обустављени у склопу увођења рестриктивних мјера против Турске, изјавио је руски министар за економски развој, Алексеј Уљукајев.
Турски ток (фото: Газпром) -
Турски ток (фото: Газпром)

- Пројекат Турски ток се ни у чему не разликује од било ког другог, јер је дио наше инвестиционе сарадње, и на њега се примјењује Закон о специјалним економским мјерама као и на сваки други пројекат - изјавио је Уљукајев, а преноси руска агенција Тас.

Према његовим ријечима, ситуација са нуклеарном електраном Акују је слична.

- Економска ограничења која Русија тренутно уводи Турској су у складу са нормама Свјетске трговинске организације (СТО) - навео је министар.

Руски премијер Дмитриј Медведев је раније данас наложио руској влади да припреми мјере које би могле да обухвате и замрзавање појединих заједничких инвестиционих пројеката са Турском, у знак одмазде за турско обарање руског војног авиона, преноси британска агенција Ројтерс.

- Руска влада ће припремити рестриктивне економске мјере против Турске, као одговор на напад ваздухопловних снага Турске на руски авион "сухој-24'" - рекао је Медведев на сједници владе у Москви.

- Предлажем да ово буде урађено кроз два дана како бисмо што је прије могуће прешли на практичне процедуре - казао је он и додао да неће бити прецизиран период трајања ових мјера, наводи руска агенција Тас.

Контрамјере ће, према његовим ријечима, обухватати и рестрикције на увоз хране из Турске.

- Поводом овог акта агресије, влада је добила задатак да припреми систем контрамјера у економској и хуманитарној сфери - рекао је Медведев, напомињући да ће одлуке бити донијете на основу закона о специјалним економским мјерама из 2006. године, који је намијењен искључиво оваквим ситуацијама.

- Овим законом се предвиђа низ мјера, као што су обустава имплементације програма о економској сарадњи, увођење ограничења на споразуме о спољној трговини, увођење рестрикција на финансијске операције, измјене увозних и извозних царинских дажбина, мјере које се тичу сектора туризма, транспорта, транзита, кретања авиона и бродова, хуманитарних уговора, и на крају коришћења радне снаге - прецизирао је премијер Русије.