latinica  ћирилица
26/11/2015 |  15:59 | Аутор: СРНА

БОРС: Дефинисане основе за израду монографије Војске Српске

На конститутивној сједници Одбора за израду монографије Војске Републике Српске данас су у Бањалуци дефинисане основе за израду књиге чији је циљ да од заборава сачува снагу која је створила Српску, а након завршетка рата била гарант њеног постојања и слободе.
Борачка организација Републике Српске - Фото: илустрација
Борачка организација Републике СрпскеФото: илустрација

- У монографији ће се наћи најважнији подаци о Војсци Републике Српске, почевши од формирања, ратног пута, преко њених јединица и ознака, као и листе команданата и помена погинулим борцима, па до ордења, похвала и награда које је добила", саопштено је из Борачке организације Републике Српске.

За предсједника Одбора изабран је Миломир Савчић, који је и предсједник БОРС-а, а чланови су професори и декани факултета универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, на челу са ректором бањалучког Универзитета Станком Станићем.

- Чланством у Одбору у изради монографије учествоваће и више генерала и официра ВРС и Војске Србије, чланови Предсједништва БОРС-а, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Трећег Република Српска пука, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Српске, наводи се у саопштењу.

Планирано је да монографија Војске Републике Српске буде завршена у наредне двије године.