latinica  ћирилица
26/11/2015 |  15:47 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Дан Економског факултета Универзитета Источно Сарајево (ВИДЕО)

Економски факултет Универзитета Источно Сарајево данас је, поводом Дана факултета, организовао јавну трибину под називом "Процеси европских интеграција у региону".
Економски факултет Универзитета Источно Сарајево - Фото: РТРС
Економски факултет Универзитета Источно СарајевоФото: РТРС

Студентима и професорима Универзитета у Источном Сарајеву своја искуства у процесу европских интеграција пренијели су српски члан Предсједништва БиХ, као и амбасадори Србије и Хрватске у БиХ. 

БиХ би била посљедња у региону у процесу приближавања ЕУ, али је, захваљујући овогодишњим активностима, "ухваћен тај воз" рекао је члан Предсједништав БиХ Младен Иванић. Остало је, каже, још много ствари које је потребно испунити на европском путу али је важно да се иде напријед.

Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да су активности које су се десила у овој години, од изјаве до усвајања програма реформи, до подношења захтјева за кандидатски статус за мјесец или два, огроман искорак.

Уназад неколико година постоји договор међу земљама у региону да једни другима помажу на путу европских интеграција. Хрватска је већ двије године чланица док Србија сигурним корацима гази ка том путу. Како амбасадори ове двије државе тврде -од великог је значаја да све земље бивше Југославије у догледно вријеме буду чланице ЕУ.

"Ми са БиХ имамо потписан и меморандум о сарадњи између два министарства иностраних послова везано за ЕУ интеграције. Према томе, сва наша искуства које ми имамо су на располагању БиХ", изјавио је Станимир Вукићевић, амбасадор Србије у БиХ.

Иван Дел Векио, амбасадор Хрватске у БиХ, говорио је студентима шта је Хрватска постигла у том смислу.

Јавна трибина "Процеси европских интеграција у региону" само је дио програма који је организован поводом дана Економског факултета у Источном Сарајеву који се обиљежава данас и сутра.