latinica  ћирилица
26/11/2015 |  15:40 ⇒ 16:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: У џамији пронађено само брашно

Белгијска полиција саопштила је да је узбуна у џамији у Бриселу због откривања сумњивог праха била неоснована, јер се испоставило да је ријеч о брашну.

Испред "Исламског и културног центра Белгије" раније је дошло више од десет возила Хитне помоћи и полиције. Ову институцију основала је Саудијска Арабија, а удаљена је 200 метара од сједишта Европске комисије.

Ватрогасци су примили позив из џамије од особе која је рекла да вјерује да је пронашла прах антракса.

 15.40 Ватрогасци и екипе за деконтаминацију изашли су данас на терен, у џамију близу сједишта Европске комисије, гдје је пронађен пакет са сумњивим прахом, за који, како је речено у ватрогасној служби, постоји бојазан да се ради о антраксу.

Новинари Ројтерса видјели су на десетине возила хитних служби, укључујући полиције, испред Исламског и културног центра Белгије, у чијем се саставу налази највећа џамија у Бриселу, око 200 метара од Европске комисије.

Екипа цивилне заштите спровела је деконтаминацију из предострожности на неколико људи у џамији у коју је стигао сумњиви пакет.

Особа која је отворила пакет открила је бијели прах и одмах обавијестила надлежне, пренио је АП.

Специјална екипа из ватрогасне службе је послата на терен, рекли су очевици на лицу мјеста.

Капетан ватрогасне бригаде Ан Вибин рекла је да је 11 људи подвргнуто деконтаминацији из предострожности све док не буде тачно утврђено о којој супстанци се ради.

 Она је рекла да ће бити потребно шест сати да се прах анализира, али да он није радиоактиван.

Белгијски медији су извијестили да се бијели прах налазио у ковертима.

Од терористичких напада у Паризу 13. новембра, које су извели екстремисти Исламске државе из Француске и Белгије, било је извјештаја о пријетњама усмјереним према џамијама, које посјећује око пола милиона муслимана у Белгији, међу којима и пријетње од непознате групе која себе назива Хришћанска држава.