latinica  ћирилица
26/11/2015 |  15:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Тунис: Идентификован бомбаш самоубица, ухапшено 30 људи

Министарство унутрашњих послова Туниса је саопштило да је самоубилачки бомбашки напад на аутобус са припадницима предсједничке гарде, прије два дана, извео држављанин Туниса и да је током истраге ухапшено 30 људи.

Исламска држава преузела је одговорност за овај напад, пренио је Ројтерс.

У Тунису су се од почетка године већ догодила два терористичка напада, за које је одговорност преузела ИД, а који су били усмјерени против странаца.

У нападу у Националном музеју Бардо у марту убијени су 21 туриста и један полицајац, док је у јуну у љетовалишту Сус убијено 38 туриста.

Напад на аутобус са припадницима предсједничке гарде Туниса извео је бомбаш самоубица са ранцем, који се дигао у ваздух по уласку у возило, саопштио је у сриједу један владин званичник позивајући се на резултате истраге.

- Према прелиминарним подацима, нападач је на леђима носио ранац. Имао је капут и слушалице. Дигао се у ваздух војним експлозивом тек што је ушао на врата аутобуса - рекао је безбједносни званичник при предсједништву Хишем Гарби за локални радио "Шемс ФМ".

У аутобусу који је превозио припаднике предсједничке гарде у уторак увече у главној авенији у престоници Тунису дошло је до експлозије, при чему је погинуло 12 људи.

До експлозије, коју је портпарол тунишког предсједника Моез Синауи назвао нападом, дошло је у централној туниској Авенији Мухамеда Петог.

Тунис има проблема са исламистима откако је 2011. са власти свргнут диктатор Зине Ел Абидин Бен Али.