latinica  ћирилица
26/11/2015 |  14:19 ⇒ 18:59 | Аутор: Агенције

Русија појачава снаге у Сирији, стижу нови "сухоји"

Руски Генералштаб разматра могућност слања још 10 до 12 ловачких авиона Су-27 или Су-30 у Сирију, који би штитили руске бомбардере, пише московски дневник "Комерсант", позивајући се на војну оперативну управу Генералштаба. Противавионски систем С-400 који је Москва упутила након обарања авиона прије два дана, стигао у Сирију.

18:56 Руско Министарство одбране саопштило је да је суспендовало сваки вид сарадње са турском војском укључујући "црвени телефон", који је успостављен за размјену информација о руским ваздушним нападима у Сирији.

16.52 Турски предсједник за телевизију "Франс 24" изјавио да би Турска реаговала другачије да је знала да је ратни авион, који су њене снаге обориле на сиријској граници ове седмице, био руски.

Рекао је да руски предсједник није одговорио на његов позив након инцидента који је озбиљно нарушио односе двије државе.

16.05 Руско Министарство спољних послова препоручило је Русима да не путује у Турску, а онима који су већ тамо да се врате у Русију.

15.45 Сасвим је очигледно да је Турска саучесник терориста, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- Овдје нема друге варијанте, ако је напад изведен на оне који се боре против терориста, како онда можете другачије описати ко је одговоран? Једноставно, то су саучесници терориста - рекла је Захарова. Она је рекла да Турска користи све расположиве методе да заштити наоружане криминалце.

15.50 Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да се Турска неће извинити за обарање руског борбеног авиона .
Он је додао да они који су нарушили турски ваздушни простор треба да се извине.

- Наши пилоти и оружане снаге само су испуњавали своје дужности. Мислим да је то суштина, рекао је Ердоган.

15.30 Путин поручује да од Турске није стигло извињење ни гаранције да ће "одговорни за тај злочин" бити кажњени.

 13.51 - Медведев истиче да Русија припрема економске мјере против Турске.

13.25 - Ердоган негира оптужбе Русије да Анкара сарађује са "Исламском државом".

12.50 - Путин: Турска се још није извинила због обарања авиона.

12.19 - Противавионски ракетни систем типа С-400 стигао у базу у Сирији, јављају РИА Новости.

До обарања Су-24, руски бомбардери су летјели без заштите, јер су у Министарству одбране сматрали да нема потенцијалне опасности, али послије тог инцидента, одлучено је да руска авијација бомбардује у Сирији само под заштитом ловаца, наводи неименовани извор тог листа.

Додаје и да је Генералштаб одлучио да повећа број ловаца у бази Хмејмим још за 10 до 12 летјелица, како би сваки Су-24М и Су-34 летјели на бојеве задатке искључиво у пару са ловцима Су-27СМ или Су-30СМ.

Противавионски ракетни систем типа С-400 стигао је у Сирију, јавиле су РИА Новости.

Ракетни систем типа С-400 има домет до 400 километара и сматра се изузетно прецизним.  

Предсједник Русије Владимир Путин јуче је одобрио приједлог Министарства одбране да се у базу Хмејмим у Сирији пошаљу нови ракетни комплекси С-400.

"Сухоји" у Сирији (Фото:РТС)

Истовремено, ракетна крстарица "Москва" запловила је ка сиријским територијалним водама. 

Руски предсједник Владимир Путин рекао је у обраћању новинарима у Кремљу да се Турска још није извинила због обарања руског војног авиона прије два дана изнад турско-сиријске границе, нити је понудила гаранције да ће "одговорни за тај злочин" бити кажњени.

Раније добри односи Русије и Турске су се знатно покварили након што је Турска у уторак оборила руски Су-24, јер је он, наводно, повриједио турски ваздушни простор, пренијела је агенција АП. 

Путин се пожалио да још није добио извињење од Турске, као ни "понуду да се надокнади штета".

Истиче да жали што су односи Турске и Русије запели у ћорсокак.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган негирао је оптужбе Русије да Анкара сарађује са "Исламском државом" и нагласио да је борба његове земље против џихадиста "неспорна".

Ердоган је поручио да је "став Турске у борби против џихадиста јасан од почетка", преноси АФП.

"То се не доводи у питање. Нико нема право да оспорава борбу наше државе против "Исламске државе"  или да нас инкриминише", поручио је Ердоган.

Такође је демантовао оптужбе Русије да Турска купује нафту од "Исламске државе".

"Треба да вас је срамота. Они који тврде да ми купујемо нафту од Даеша су обавезни да то и докажу. Ако не, они су клеветници", поручио је Ердоган.