latinica  ћирилица
26/11/2015 |  13:53 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Иванић: БиХ "ухватила воз" на путу ка ЕУ

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас на Палама да је БиХ била посљедња у региону у процесу приближавања ЕУ, али да је, захваљујући овогодишњим активностима, "ухваћен тај воз".
Јавна трибина "Процеси европских интеграција у региону" - Фото: СРНА
Јавна трибина "Процеси европских интеграција у региону"Фото: СРНА

"БиХ је ове године постигла много у процесу приближавања ЕУ - од изјаве, преко усвајања програма реформи до, вјероватно, подношења захтјева за кандидатски статус за мјесец или два. Мислим да је то огроман искорак и да је `ухваћен тај воз`", рекао је Иванић новинарима пред почетак јавне трибине "Процеси европских интеграција у региону" на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Иванић је нагласио да се тај напредак препознаје на међународној сцени.

На питање новинара да прокоментарише чињеницу да Уставни суд БиХ треба данас да донесе одлуку о уставности Дана Републике Српске, Иванић је рекао да би Уставном суду "било најпаментније да каже да је све у реду или да се прогласи ненадлежним за то".

"Све друго произвешће негативне посљедице, поготово евентуална одлука да није у складу са Уставом, јер то би било понижавање и Републике Српске и српског народа и сумњам да би то ико нормалан у политици могао прихватити", нагласио је Иванић.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић рекао је да постоји договор међу свим земљама у региону да једни другима помажу на путу европских интеграција.

"Ми са БиХ имамо потписан меморандум у том смислу о сарадњи између два министарства иностраних послова у вези са европским интеграцијама. Према томе, сва наша искуства су на располагању БиХ", истакао је Вукићевић.

Амбасадор Хрватске у БиХ Иван Дел Векио нагласио је да је Хрватска двије године у ЕУ и већ има мјерљиве користи за грађане, државу, привреду, као и за политички и привредни статус земље у ЕУ.

Он је нагласио да ће данас студентима на Економском факултету на Палама говорити о томе шта је Хрватска постигла и мјерљивим резултатима које сви осјећају.

Економски факултет Универзитета Источно Сарајево данас је, поводом Дана факултета, организовао јавну трибину под називом "Процеси европских интеграција у региону", на којој је модератор био декан факултета Љубиша Владушић.