latinica  ћирилица
26/11/2015 |  13:18 ⇒ 13:28 | Аутор: Дојче веле

Идеологију ИД С.Арабија финансирала са 87 милијарди долара

Идеологија "Исламске државе" није пала са неба. Инспирисана је вехабизмом, интерпретацијом ислама која је званична религија у Саудијској Арабији. То није једина веза те државе и бруталне терористичке организације, пише DW.
Иран, Техеран (архив) -
Иран, Техеран (архив)

Мржња према свима који нису њихове вјере. Бизарна слика свијета као мјеста у којем иза сваког ћошка вребају пријетње по очување ислама. То су централни елементи идеологије терористичке организације “Исламска држава“. Но ту идеологију нису они смислили, прије се може рећи да је позајмљена од вехабија и додатно заоштрена. Вехабизам је радикално конзервативно тумачење сунитског ислама који је у Краљевини Саудијској Арабији државна религија.

“Мрзити невјернике“

“Свака религија осим ислама је погрешна“, писало је у уводу у један школски уџбеник у Саудијској Арабији. И мање задатке су ученици морали ријешити. Тако је требало допунити ову реченицу: “Ко умре ван ислама, иде у...“. Исправан одговор је, према упутама из уџбеника требао бити: “У пакао“. Један други задатак је био да се наведу примјери “погрешних религија“, попут “јудаизма“, “хришћанства“, “паганства“, итд.

 џамија

За старије ученике су задаци били нешто захтјевнији: они су упућени у то шта је, према схватању државе, прикладна задаћа једног муслимана. Конкретно је то гласило: “Вјера није само ријеч коју изговара једна особа. Вјера се састоји од говора, увјерења и дјеловања.“ Ученицима је, поред тога, објашњено, рецимо, да “права вјера“ подразумијева да треба “мрзити политеисте и невјернике“, али да се према њима не поступа неправедно при чему остаје недефинисано шта је праведно, а шта неправедно. “Муслиману је забрањено да буде вјерни пријатељ човјеку који не вјерује у Бога и његовог пророка или се бори против ислама“, наводило се такође у уџбеницима.

Поменути примјери су из саудијских уџбеника за школску 2005. годину, а анализирао их је Центар за религијске слободе, труст мозгова који припада фондацији Фридом хаус. Анализа објављена још 2006. – дакле много прије него што се појавила “Исламска држава“ – закључила је да Саудијска Арабија у настави вјеронауке и разним књигама сије непријатељство према Западу. Труст мозгова је свјесно говорио о саудијској држави као одговорној за такву политику. Јер, издавач уџбеника је држава, а за уређивање су били задужени имами који плату примају из државне касе.

До сличног закључка је, наводи Фридом хаус, дошла и једна студија из Саудијске Арабије. У њој је крајем 2003. установљено да вјеронаука “подстиче на насиље према другима и доводи ученике у заблуду да, како би заштитили сопствену религију, морају друге насилно потлачити или чак психички уништити.“ Ријад званично није реаговао на те критике, али је 2006. најављена проведба опсежне реформе васпитно-образовног система. Нејасно је у коликој мјери су те реформе заиста и проведене. Амерички Стејт дипартмент је прије три године наручио сљедећу студију о саудијским уџбеницима, али њени налази до данас још нису објављени.

Новац и вјера

Своје званично тумачење религије Саудијска Арабија досљедно извози. Према рачуници једног бившег америчког амбасадора из 2007., Краљевство је најмање 87 милијарди долара инвестирало у религијску пропаганду у цијелом свијету. Та сума, пише даље тај дипломата, вјероватно је и додатно увећана након знатног повећања цијене нафте. Новац одлази у изградњу џамија, медреса, њиме се обучавају имами, финансира издаваштво, штампају вехабијски текстови.

Велики дио новца одлази у економски слабе, али многољудне муслиманске земље југоисточне Азије: Пакистан, Индонезију, на Филипине, у Малезију. У дијеловима Африке се такође врбују нове вехабије. За људе у многим дијеловима свијета су вехабијске школе једина могућност образовања. Но Саудијска Арабија финансира џамије и институције и на Западу.

Идеолошка близина с “Исламском државом“ се одражава и у конкретној економској помоћи. Тешко је рећи на колике суме из Саудијске Арабије могу да рачунају терористи. Новац се пребацује такозваним хавала-системом, гдје се умјесто званичних банковних рачуна за пријенос кеша користе особе од повјерења. Такође је нејасно да ли и у којој мјери званични Ријад подржава терористе.

Званично дистанцирање

Амерички потпредсједник Џо Бајден доспио је на насловне странице када је прошле године критиковао америчке савезнике у њиховом дјеловању против Исламске државе. Бајден је конкретно навео Турску, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате и истакао: “Толико су били одлучни да сруше Асада и поведу један сунитско-шиитски рат – и шта су урадили? Давали су стотине милиона долара и хиљаде тона оружја свакоме ко је хтио да се бори против Асада. Али су опскрбљавали и припаднике Ал Нусре и Ал Каиде и екстремне џихадистичке елементе из цијелог свијета.“

Џо Бајден

У међувремену се Саудијска Арабија дистанцирала од насиља “Исламске државе“. Велики муфтија те монархије је прошле године, говорећи о Ал Каиди и ИС-у, рекао да радикалне и терористичке идеје немају ништа заједничко са исламом. “Њихови покретачи су највећи непријатељи ислама.“

Француски исламолог Пјер-Жан Луизар у књизи “Замка ИС“ биљежи да Саудијска Арабија данас одређене феномене проглашава за терористичке иако су прије неколико година или чак мјесеци сматрани највећом подршком вехабизму. “Изгледа да је саудијски режим у рекордном року пресјекао везе које су могле легитимирати тај политички систем – систем који је са својим извозом вехабијске идеологије с једне стране и својим потчињавањем америчким интересима с друге стране, представљао политичке супротности, онакве какве на такав парадоксалан заступају начин само ријетки режими у свијету.“